Hlavní obsah

Nokia již patří Microsoftu

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu. Obě firmy se současně dohodly, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji, oznámila v pátek Nokia. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

Nokia současně uvedla, že by konečná prodejní cena mohla být o něco vyšší než původně dohodnutá. Bližší informace však neposkytla.

Indická továrna byla vyjmuta ze smlouvy kvůli pokračujícímu daňovému sporu Nokie s indickými úřady. Továrna ve městě Čennaí bude fungovat jako smluvní výrobce pro Microsoft. Závod v Koreji se zhruba 200 zaměstnanci se zavře.

Firmy původně čekaly, že převzetí dokončí v prvním čtvrtletí letošního roku, nepodařilo se jim však zajistit včas souhlas některých antimonopolních úřadů v Asii. Čína schválila převzetí až na počátku tohoto měsíce.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Posílit prodejnost měla tehdy navázaná spolupráce s americkým softwarovým gigantem, která nakonec vyústila velkou akvizicí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám