Hlavní obsah

Tvůrci Firefoxu rozjíždějí miliónový byznys

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla má na letošní rok velké plány s mobilním operačním systém Firefox. Nabídku chytrých telefonů postavených na této platformě plánuje rozšířit na více světových trhů, dostupné budou tyto přístroje i v České republice. Díky tomu by se prodejní čísla měly vyšplhat do miliónových cifer.

Foto: Mozilla

Firefox OS

Článek

„Pro mobilní operační systém Firefox bude letošní rok důležitý. Nepřekvapí tedy, že se na nedávném veletrhu Mobile World Congress v Barceloně objevila řada nových telefonů s tímto systémem,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj se tento rok se chystá i expanze na tuzemský trh. „Letos uvede Deutsche Telecom telefony s Firefoxem na další čtyři trhy a je mezi nimi zmiňována i Česká republika.“ Kromě evropských trhů budou tvůrci cílit také Asii a Jižní Ameriku.

„V plánu je prodat v Asii zhruba osm miliónů chytrých telefonů, v Jižní Americe pak zhruba dva milióny kusů,“ konstatoval Cvrček.

Levný smartphone za 500 Kč

Výrazně pomoci v prodejích by měl letos především chystaný smartphone za 500 Kč. Mozilla na tomto přístroji spolupracuje s čínskou společností Spreadtrum Communications. Zda se bude přístroj prodávat i v České republice, však zatím není známo. Otazník visí také nad hardwarovou výbavou levného telefonu.

Nutno podotknout, že mobilní operační systém Firefox je poměrně nenáročný, a tak dokáže pracovat i na pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

Foto: archív výrobce

Vizualizace prvního tabletu od Mozilly

Levný chytrý telefon nebude letos jedinou novinkou, kterou se budou tvůrci Firefoxu snažit prorazit na mobilním trhu. Chystá se také stolní počítač a tablet s touto mobilní platformou. [celá zpráva]

„A aby toho nebylo málo, je tu oznámena i spolupráce se společností Panasonic, která by měla spolu s Mozillou přinést Firefox OS do chytrých televizí,“ dodal Cvrček.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám