Hlavní obsah

Chytré telefony ohrožuje nový virus, který rozesílá drahé SMS zprávy

Novinky, Miloslav Fišer

Antivirová společnost Kaspersky Lab varovala před novým trojským koněm, který napadá chytré mobilní telefony vybavené operačním systémem Android. Z infikovaných přístrojů zákeřný škodlivý kód rozesílá drahé SMS zprávy na telefonní čísla se zvýšenou tarifikací.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle výzkumného týmu Kaspersky Lab se nový trojský kůň šíří především přes ruské servery s pornografickým materiálem.

Útočník láká uživatele na videa s lechtivým obsahem. Pro jejich sledování je však nutné stáhnout speciální přehrávač - soubor s názvem pornplayer.apk. Při instalaci si program vyžádá souhlas uživatele k odeslání SMS zpráv.

Trojský kůň začne rozesílat drahé SMS zprávy ve chvíli, kdy se uživatel pokusí videopřehrávač spustit. Cena jedné textové zprávy je šest dolarů, tedy 112 Kč.

“Uživatelé systému by si měli dát bedlivý pozor na služby, k nimž aplikace vyžaduje souhlas s přístupem,” uvádí Denis Maslennikov ze společnosti Kaspersky Lab.

“Automatické povolení přístupu pro novou aplikaci, která uvádí, že přístup je zapotřebí, znamená, že škodlivé nebo nežádoucí aplikace budou provádět všechno možné, aniž by vyžadovaly jakékoliv dodatečné informace," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám