Hlavní obsah

Mobilní telefonování patří v Česku k nejdražším v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny mobilního telefonování v České republice jsou třetí až čtvrté nejvyšší v rámci třiceti zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyplývá to z údajů za loňský rok, které OECD zveřejnila ve svém novém přehledu. Přestože český HDP je v rámci OECD podprůměrný, ceny telekomunikačních služeb jsou vysoce nadprůměrné.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Nejlevněji volali uživatelé mobilů v Nizozemsku a Finsku, kteří platili pouze 11 dolarů měsíčně.

Článek

Průměrný český uživatel mobilu podle OECD loni měsíčně zaplatil zhruba 40 dolarů (asi 730 Kč). Nejdražší mobilní volání bylo ve Spojených státech, kde průměrný uživatel zaplatil 53 dolarů měsíčně.

Nejlevněji volali uživatelé mobilů v Nizozemsku a Finsku, kteří platili pouze 11 dolarů měsíčně (asi 200 Kč). OECD považuje za průměrného uživatele člověka, který ročně uskuteční 780 volání a pošle 600 krátkých textových zpráv. V metodice průzkumu OECD ovšem nebyla zohledněna čísla s prémiovými minutami pro vybraná čísla rodinných příslušníků, či přátel, nebo volné víkendové minuty.

Telekomunikační trh roste i přes krizi

OECD rovněž upozornila, že tržby v sektoru mobilních telefonů navzdory světové hospodářské krizi rostou. "Lidé se svých mobilních telefonů nevzdávají. Mnoho z nich má dvouleté smlouvy a nemůže od nich jen tak odejít," uvedl ekonom OECD Taylor Reynolds.

Telekomunikace představují v rámci zemí OECD trh v hodnotě 1,2 biliónu dolarů. Tento trh přitom od roku 1990 vykazoval konstantní šesti procentní růst a to i během ekonomických krizí. Zpráva navíc konstatuje, že tento vývoj potvrzoval i pružnost telekomunikačních firem, které vykazovaly rostoucí zisky při současném snižování cen za minutu hovoru.

Mobilní telefonování, které ukrajovalo zákazníky pevným linkám, dnes představuje 44% podíl na trhu. Ještě před deseti lety to byl jen 22% podíl. 

V České republice vede T-mobile

V Česku má nejvíce zákazníků a od loňska i nejvyšší tržby německý operátor T-Mobile , jeho služby využívá 5,43 miliónu lidí, konkurenční O2 4,84 miliónu lidí. Operátor Vodafone, který zatím výsledky hospodaření nezveřejnil, má 2,94 miliónu zákazníků. [celá zpráva]

OECD

Vznikla 30. září 1961 s cílem podporovat opatření, jejichž smyslem je:

  • dosáhnout co nejvyššího udržitelného ekonomického růstu, zaměstnanosti a stoupající životní úrovně členských zemí při udržení finanční stability;
  • přispívat k rozvoji světového obchodu na mnohostranném nediskriminačním základě v souladu s mezinárodními závazky.

Má 38 členů: Austrálie, Belgie, Česká republika (od roku 1995), Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chile, Island, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko, Řecko, Turecko, USA a Velká Británie.

Výběr článků

Načítám