Hlavní obsah

První testovací verze mobilního Firefoxu pro Nokie je na světě

Novinky, Miloslav Fišer

Jednou z hlavních výsad chytrých telefonů s operačním systémem je velký a prostorný displej, který přímo vybízí k surfování na internetu i na cestách. V současné době zápasí o titul nejoblíbenějšího prohlížeče v mobilu Internet Explorer a Opera. Do souboje nyní přispěchal i Firefox, který je v první testovací verzi určen pro mobilní telefony od Nokie.

Foto: Novinky

Testovací verze nového mobilního prohlížeče Mozilla Fennec

Článek

Mozilla Fennec je název nového internetového prohlížeče pro mobilní telefony, který má vycházet z populárního Firefoxu. Fennec je podle tvůrců prozatím jen kódové označení testovací verze. Finální program prý ponese název podle svého staršího bratříčka ze stolních počítačů.

Fennec je plně optimalizován pro mobilní telefony s dotykovým displejem. Testovací verze je prozatím určena pro Nokii N810, která pracuje s linuxovým operačním systémem.

Již podle prvních zmínek, které jsme vám přinesli loni v říjnu, ale vývojáři Mozilly pracují na verzích tohoto mobilního internetového prohlížeče i pro jiné platformy. Fennec tak bude pracovat například i na mobilních telefonech s operačním systémem Windows Mobile.

Hlavním posláním nového prohlížeče je zrychlit internet v mobilech. Rychlejší by podle prvních ohlasů mělo být samotné spouštění aplikace i přibližování a oddalování textu a obrázků. Nově také Fennec podporuje JavaScriptový engine TraceMonkey, přídavné plug-iny a správu oblíbených záložek.

Foto: Novinky

Fennec bude pracovat také na mobilních telefonech s Windows Mobile.

:. Fennec bude pracovat také na mobilních telefonech s Windows Mobile. FOTO: Archiv

Aby výrobce nalákal uživatele na nové grafické prostředí, které bude hlavním konkurentem pro mobilní Operu a Internet Explorer, připravil již nyní speciální verzi pro stolní počítače. Ta věrně kopíruje displej mobilního telefonu.

Vyzkoušet můžete verze pro Windows, Linux i Mac OS X. Stáhnout si pochopitelně můžete také první testovací verzi pro mobilní telefon Nokia N810, kterou naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám