Hlavní obsah

Nová konzole má výkon superpočítače

Novinky, zgl

Společnost Nvidia v noci z úterý na středu odhalila svou novou televizní konzoli. V malém těle zařízení nazývaném Shield se ukrývá až překvapivě mnoho výkonu. Stejně rychlé totiž byly v roce 2000 i ty nejvýkonnější superpočítače na světě.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang s konzolí Shield

Článek

Základem je čip Tegra X1, se kterým budou mimo jiné pracovat také automobily, jak výrobce demonstroval na největším počítačovém veletrhu na světě International Consumer Electronics Show (CES) letos v lednu.

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang během premiéry nové konzole prohlásil, že je 35krát výkonnější než Apple TV, která u televizorů slouží především jako multimediální centrum a okrajově také jako herní platforma. Sedminásobně pak novinka převyšuje výkon Fire TV od Amazonu.

Foto: Novinky

Nvidia Shield

Foto: Novinky

Nvidia Shield se bude prodávat v přepočtu za 4900 Kč

Jeden z největších výrobců grafických čipů na světě se nebojí ani srovnání s plnohodnotnými herními konzolemi. Proti dosluhujícímu modelu Xbox 360 od Microsoftu má více než dvojnásobný výkon. Nutno podotknout, že do srovnání s nejnovějším Xboxem One se zástupci Nvidie nepustili.

Výkon bude v první řadě využit samozřejmě pro hry. Ty budou nabízeny prostřednictvím speciálního obchodu od Nvidie a v době uvedení na trh jich má být k dispozici více než 50. Již nyní byly potvrzeny tituly Portal, Star Wars: Knights of the Old Republic, Half-Life 2: Episode 1, Doom 3 či Crysis 3.

Foto: Novinky

Bezdrátový bluetooth ovladač

Foto: Novinky

Součástí balení bude i herní ovladač (na obrazovce v pozadí)

Shield zvládne ale u televizoru díky operačnímu systému Android TV fungovat také jako plnohodnotné multimediální centrum. Sledovat je na něm možné videa ve 4K rozlišení stejně jako brouzdat po internetu a instalovat nejrůznější aplikace.

Nová konzole bude vybavena hned dvěma bezdrátovými ovladači. Jeden bude sloužit pro hraní a druhý pro ovládání operačního systému. Prostřednictvím ovladače je možné konzoli ovládat hlasovými příkazy, stejně tak je k němu možné připojit klasická kabelová sluchátka. Zvuk je pak z konzole přenášen bezdrátově prostřednictvím ovladače s technologií bluetooth.

Foto: Novinky

Nvidia Shield se bude prodávat v přepočtu za 4900 Kč

Nvidia Shield by se na pultech obchodů měla objevit během letošního května, avšak v první vlně výhradně na americkém trhu. Cena je stanovena v přepočtu na 4900 Kč. Otazník zatím visí nad tím, kdy bude novinka dostupná v Česku.

Extrémně výkonný čip bude pohánět i auta

S výkonným čipem Tegra X1 má Nvidia velké plány. Díky energetické nenáročnosti – celá konzole Nvidia Shield má spotřebu pohybující se v závislosti na vytížení mezi 5 a 20 W – by měl najít využití i v počítačových tabletech. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

Tegra X1 má sloužit také v automobilovém průmyslu. Na snímku je palubní deska postavená právě na tomto čipu.

Zároveň by měl najít uplatnění v automobilovém průmyslu, vysoký výkon má být v autech využitelný hned v několika oblastech. Kromě klasických multimediálních funkcí a navigace se má starat také o převod textu na řeč v reálném čase. To by mělo umožnit například přečtení došlých SMS zpráv a e-mailů.

Inteligentní systém s novým čipem také zvládne rozpoznat člena domácnosti, který auto právě řídí, a automaticky podle toho nastaví jednotlivé funkce vozu.

Foto: mif, Novinky

Čip Tegra X1 nabídne stejný výkon, jako měl v roce 2000 nejvýkonnější superpočítač na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám