Hlavní obsah

Sony varuje před sledováním 3D obrazu, může způsobovat nevolnost

Novinky, Miloslav Fišer

3D displeje se začínají montovat prakticky do všech zařízení, rozhodně ale nejsou určeny pro každého. Společnost Sony přidala do svých Podmínek pro použití nový bod, ve kterém varuje uživatele před nežádoucími účinky při sledování trojrozměrného obrazu. U některých z nich může podle firmy způsobovat nevolnost. Upozornil na to server Digital Journal.

Článek

„Někteří lidé mohou zažívat nepříjemné pocity (například namáhání zraku, únava očí či nevolnost) při sledování 3D videa nebo hraní 3D her,“ varuje Sony.

Podle firmy by měl člověk v případě, že takovýto nepříjemný pocit zažije, okamžitě přestat sledovat trojrozměrný obraz, dokud potíže nezmizí. „V případě, že ustupovat nebudou, je nutné vyhledat lékaře,“ píše se v podmínkách.

„Při sledování 3D obrazu doporučujeme dělat pravidelné přestávky. Jejich četnost by měla být vždy individuální,“ dodala firma.

Před dimenzí navíc varuje i Samsung

Varování před nežádoucími účinky 3D obrazu před časem vydala také společnost Samsung. Podle ní může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Pozor by si přitom neměli dávat pouze jedinci s chatrnějším zdravím, ale i senioři a děti. Výrobce také nedoporučuje sledovat 3D obraz lidem, kteří jsou unavení nebo opilí. Okamžitě přestat koukat na 3D video by člověk měl v případě, že dostane závrať, bude se cítit zmatený nebo dezorientovaný.

Jedním z pravidel, která je při sledování 3D obrazu nutné dodržet, je vhodná vzdálenost od obrazovky. Ta by měla být alespoň třikrát větší, než je úhlopříčka displeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám