Hlavní obsah

Důchodkyně z Česka naprogramovala svou první hru pro iPhone

Novinky, Miloslav Fišer

Důchodkyně Marie Bílá ze Lhotky na Moravě letos oslavila své 78 narozeniny. Ani to ji ale nezabránilo, aby naprogramovala svou první hru pro chytrý mobilní telefon iPhone od Applu. Na vývoji hry začala žena pracovat letos v červenci a neustále ji vylepšuje o nové efekty.

Hra pro iPhone

 
Článek

„Mám spoustu zájmů, jako je zahradničení, šití, nebo háčkování. Taky se starám kočku Jasmínu,15 slepic a kozu Lízu. Krom toho se ale také věnuji programování počítačové hry Gelex pro iPhone,“ prozradila Marie Bílá na svém blogu.

Zálibu v technice prý v sobě česká důchodkyně objevila, když jí její nejmladší vnuk Michal koupil iPhone. Vlastní hru si chtěla paní Bílá vytvořit potom, co si přečetla článek o devítiletém chlapci z Japonska, který dokázal vytvořit jeden z nejpopulárnějších programů na iPhone. [celá zpráva]

Hra je velice jednoduchá

Princip nové hry Gelex je velice jednoduchý. Na dotykovém displeji iPhonu ovládáte dvěma prsty různobarevné padající gumové kostky.Cílem hry je propojit co nejvíce kostek stejné barvy a tím získat co nejvíce bodů.

Hra je zajímavá především díky fyzikálním zákonům, které se paní Bílá snaží co nejvíce do programu zakomponovat. Realisticky díky tomu vypadají jak blikající světla, tak unikající pára z ventilků.  

V tabulce si můžete prohlédnout další zajímavé programy, které lidé z celého světa pro iPhone vytvořili.

Nejoblíbenější aplikace pro iPhone
iPhone jako flétna
Aplikace Ocarina promění iPhone v jednoduchou flétnu. Na dotekovém displeji komunikátoru máte zobrazené otvory, které je potřeba zakrývat stejně jako na běžné flétně.Pak už jen stačí foukat do mikrofonu iPhonu tak intenzivně, jak chcete mít hlasitý zvuk. Na výběr je v programu několik různých ladění. Při troše snahy tak můžete založit klidně i kapelu. Cena aplikace není přitom nijak vysoká, v přepočtu za program zaplatíte necelých 20 korun.
Telefon místo numerické klávesnice k notebooku
Komunikátor může přijít vhod, i pokud je váš notebook ochuzen o numerickou klávesnici. Proměnit dotykový displej iPhonu na číselné klávesy můžete za necelých čtyřicet korun.:. iPhone proměněný v numerický blok kláves. Foto: ArchivKomunikátor se s laptopem jednoduše propojí pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Výrobce uvádí funkčnost aplikace pouze s notebooky od Applu. Ohlasy uživatelů však hovoří o tom, že aplikace bezproblémově funguje také na počítačích s Windows XP a Vistami.
iPhone pomůže i s modlitbou
Unikátní aplikace iBreviary (iBreviář) obsahuje breviář v italštině, angličtině, španělštině, francouzštině a latině. Brzy má fungovat i v portugalštině a němčině. Vedle breviáře je možné v aplikaci nalézt i modlitby pro denní mše a různé další modlitby. :. Aplikace iBreviary. Foto: ArchivMožnosti stáhnout si během zkušební doby iBreviář z internetu zdarma využilo v Itálii asi 10 000 lidí. Oficiální verze byla spuštěna na začátku prosince a stojí 0,79 eura, tedy přibližně 20 korun. Výnosy z prodeje chce kněz Padrini věnovat charitě. Aktualizace programu nabídne zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám