Hlavní obsah

Ze zařízení za tisíce se stalo zbytečné těžítko. Nest pohřbil centrum chytré domácnosti

Novinky, chm

Minulý týden byla oficiálně ukončena podpora pro centrum chytré domácnosti zvané Revolv Hub. Zařízení, které se před pár lety prodávalo za tisíce korun, tak mohou jeho majitelé v současnosti využívat tak maximálně jako předražené těžítko.

Foto: archív výrobce

Zařízení Revolv Hub se ovládalo pomocí chytrého telefonu.

Článek

Revolv Hub byl před čtyřmi roky jedním z prvních přístrojů pro ovládání chytré domácnosti, který si zvládli uživatelé zapojit sami i bez nějakých hlubších znalostí počítačových a zabezpečovacích systémů.

To byl i jeden z hlavních důvodů, proč se stalo zařízení i přes cenovku přesahující v přepočtu sedm tisíc korun, naprostým hitem. Pomocí malé nenápadné krabičky bylo možné ovládat různé části domu nebo bytu – zásuvky, teploměry, osvětlení, zámky, alarm, kamery apod.

Mladou firmu pohltila konkurence

Kromě zákazníků se však o společnost Revolv začala zajímat také konkurence. Konkrétně podnik Nest, spadající pod křídla Googlu, který nakonec mladou ambiciózní firmu pohltil. Místo rozvoje stávajícího systému se však vedení společnosti Nest rozhodlo pracovat na nových a ty stávající ukončit.

Právě to je ale hlavním kamenem úrazu. Majitelé zařízení Revolv Hub totiž byli v minulém týdnu odstřihnuti od serverů výrobce a jejich zařízení se tedy logicky stala nefunkční. Bez nadsázky se tak zařízení za tisíce proměnilo v předražené těžítko.

Chystané ukončení podpory samozřejmě celou řadu zákazníků velmi rozlítilo. Při nákupu je patrně ani ve snu nenapadlo, že by systém přestal za pár let fungovat. Firma o odstřihnutí serverů informovala na přelomu března a dubna. [celá zpráva]

Peníze bude výrobce vracet

Patrně i kvůli tlaku ze strany zákazníků se tak současné vedení podniku rozhodlo k velmi férovému kroku. Zákazníkům budou peníze za pořízení středobodu chytré domácnosti vracet. Stačí prý požádat a prokázat se dokladem o zaplacení. To by mohl být ale problém, protože celá řada zákazníků patrně tak dlouho účtenky neuchovává.

O tom, že Revolv Hub zanikne, se spekulovalo již dříve. Nest totiž krátce po koupi této malé společnosti přestal jejich zařízení prodávat. Tehdy se zahraniční média přela, zda se chystá pod křídly Nestu nový model, či zda tento velký gigant pouze skupuje menší konkurenty, aby jej neohrožovali. Druhý scénář se zdá nyní pravděpodobnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám