Hlavní obsah

Drony si daly závody, piloti je ovládali myšlenkami

Novinky, ort

Na floridské univerzitě se tento týden uskutečnil závod dronů. Na tom by nebylo nic divného, kdyby však piloti neovládali tyto bezpilotní letouny pouze svými myšlenkami. Vítězem se nakonec stal každý, kdo dokázal malou halu přeletět celou. Pilotování jen pomocí mozkové aktivity totiž není vůbec jednoduché.

Závody dronů na floridské univerzitěVideo: University of Florida

 
Článek

Vědci už delší dobu koketují s technologií BCI. Jde o anglickou zkratku brain–computer interface, která v podstatě v překladu znamená komunikace mezi mozkem a počítačem. Na floridské univerzitě několik posledních let hledají pro tento standard praktické využití.

I proto nyní upravili obyčejné drony, aby je bylo možné ovládat myšlenkou. A jak lépe novou technologii v praxi vyzkoušet než si dát závody? Žádnou překážkovou dráhu ani zběsilé rychlosti, při kterých bezpilotní letouny bojují o prvenství tělo na tělo, však nečekejte…

Američtí vědci totiž nechali závodit studenty, kteří předtím neměli s technologií BCI příliš mnoho zkušeností. Závody dronů tak spíše připomínaly klání hlemýžďů. To ale samozřejmě nic nemění na tom, že to byl první závod bezpilotních letounů ovládaných myšlenkami, upozornil server Engadget.

K pilotování sloužily speciální headsety

K pilotování sloužily speciální headsety Emotiv Insight, které stejnojmenný výrobce nabízí i k ovládání počítačů a televizních konzolí. Toto zařízení dovoluje přenášet myšlenky mezi mozkem a strojem.

Foto: archív výrobce

Headset Emotiv Insight

Tento elektronický přístroj působí na první pohled jako nějaká futuristická čelenka. Ve skutečnosti se však jedná o velice citlivé zařízení, jež je obdařeno několika systematicky rozmístěnými čidly. Ta snímají mozkové pochody a pomocí bezdrátové technologie je předávají dále do počítače. Z něj jsou pak povely odesílány přímo do bezpilotního letounu.

Zpracovat své myšlenky tak, aby drony letěly správným směrem, ale není vůbec jednoduché. Studenti tak měli co dělat, aby se svými letouny přeletěli alespoň na druhou stranu malé sportovní haly, kde se závody pořádaly. A ne každému se to povedlo. Bez nadsázky se tak vítězem stal každý, kdo doletěl do cíle.

Ovládání myšlenkami je budoucnost

Cílem závodů bylo upozornit širokou veřejnost na to, jakým směrem se může výpočetní technika ubírat, a že ovládání strojů myšlenkami už dávno není sci-fi.

Ještě nějakou dobu bude patrně trvat, než se drony ovládané myšlenkami objeví na pultech obchodů. Éra kybernetiky se nicméně postupně, ale jistě blíží do všedních domovů každého z nás. Je jen otázka času, než budeme většinu domácích spotřebičů a další elektroniku ovládat pouhou myšlenkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám