Hlavní obsah

Nejnovější iPad je pomalejší než loňský model

Novinky, ort

Když v pondělí odhaloval šéf společnosti Apple Tim Cook nový iPad Pro, pěl na něj samou chválu. Chlubil se, že do menšího těla se podařilo vtěsnat stejné součástky jako do většího top modelu z loňského roku. To je ale pravda jen zčásti, novinka je totiž proti svému předobrazu o něco pomalejší.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový iPad Pro Video: Apple

 
Článek

IPad Pro představuje doposud ten nejlepší tablet, jaký je možné od Applu zakoupit. V jeho útrobách tepe procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 2,5krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon je u novinky pětinásobně vyšší.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Porovnání velikostí letošního a loňského iPadu Pro

Z výbavy velkého iPadu Pro se sluší vyzdvihnout také osmimegapixelovou kameru či podporu rychlých datových přenosů LTE. Potěší také přítomnost hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

Loňský iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 pixelů. Velikostí obrazovky i výkonem tak cílí na ty nejnáročnější uživatele, například z řad grafiků.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Menší iPad Pro s připojenou klávesnicí

Menší rozměry a stejný výkon? Nikoliv

A to mělo platit také o nové verzi iPadu Pro, která si premiéru odbyla v pondělí. [celá zpráva]

Postavena totiž měla být na prakticky identických součástkách. Jediným zásadnějším rozdílem měla být podle zástupců společnosti Apple obrazovka, která se zmenšila na 9,7 palce. Logicky tak kleslo i rozlišení dotykového panelu, a to konkrétně na 2048 x 1536 obrazových bodů.

Jenže změn udělal americký počítačový gigant ještě více. Přístroj totiž již získaly některé zahraniční redakce na test a výsledky benchmarkových testů ukazují, že výkon novinky je nižší než u loňského modelu.

Výsledky testů menšího iPadu Pro zveřejnil šéfredaktor serveru TechCrunch Matthew Panzarino na mikroblogovací síti Twitter. Na to okamžitě začali reagovat majitelé většího iPadu Pro z loňského roku. Zveřejnili snímky dokazující, že starší verze je výkonnější.

Matthew Panzarino ze serveru TechCrunch zveřejnil výsledky benchmarkového testu menšího iPadu Pro

Je to dáno použitím odlišných součástek. Oba jablečné tablety mají skutečně procesor A9X, jak zástupci společnosti Apple uvedli na samotné tiskovce, pracují ale na jiných taktech. Čip v menším iPadu tepe na 2,16 GHz a ve větším na 2,24 GHz.

Rozdíl sice není na první pohled nijak dramatický, ale výkon je citelně nižší. To je dáno především menší kapacitou operační paměti. Nový tablet s logem nakousnutého jablka má k dispozici pouze 2GB modul, starší verze má k dispozici 4 GB.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Menší iPad Pro

Pomalejší jsou i datové přenosy

Pomalejší jsou podle serveru TechCrunch také datové přenosy mezi iPadem a počítačem. Je to dáno tím, že novinka podporuje pouze starší rozhraní USB 2.0, starší model nabízí USB 3.0.

V ostatních parametrech by měly být již oba jablečné tablety totožné.

Menší iPad Pro se zatím v Česku neprodává, výrobce oficiální datum prodeje ještě neprozradil. Už nyní je nicméně jisté, že ceny budou startovat na 18 790 Kč. Pro srovnání za základní verzi 12,9palcového modelu případní zájemci zaplatí 24 990 Kč. [celá zpráva]

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook (vlevo) ukazuje menší iPad Pro

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám