Hlavní obsah

Dodávky osobních počítačů loni čtvrtý rok za sebou klesly

Celosvětové dodávky osobních počítačů se loni snížily o osm procent na 288,7 miliónu přístrojů. Zaznamenaly tak již čtvrtý celoroční pokles za sebou, a to navzdory příchodu nových modelů a nové verze operačního systému Windows. Vyplývá to podle agentury AP z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Foto: Apple

Jediným významným výrobcem osobních počítačů, kterému se loni podařilo zvýšit dodávky, byla podle Gartneru americká společnost Apple.

Článek

Odborníci se domnívají, že na prodej osobních počítačů má nadále negativní dopad popularita chytrých telefonů a počítačových tabletů. Jediným významným výrobcem osobních počítačů, kterému se loni podařilo zvýšit dodávky, byla podle Gartneru americká společnost Apple.

Údaje další výzkumné společnosti IDC ukázaly, že v samotném čtvrtém čtvrtletí se dodávky osobních počítačů meziročně snížily o 10,6 procenta. To podle agentury Reuters představuje nejprudší pokles od doby, kdy firma začala tyto dodávky sledovat.

Jedničkou na trhu s osobními počítači loni navzdory poklesu dodávek zůstala čínská společnost Lenovo. Druhé místo obsadil americký konkurent Hewlett-Packard, za kterým následoval další americký rival Dell.

Windows 10 jsou zadarmo

Klesající trend nezvrátil ani příchod operačního systému Windows 10, který se objevil na trhu loni v červenci. Microsoft je totiž nabízí jako bezplatný upgrade, používat je tak mohou i majitelé starších PC – nic je nenutí k nákupu nového stroje.

Podle nových statistik, které byly zveřejněny na konci prosince, si desítky nainstalovalo za posledních šest měsíců na 200 miliónů lidí. [celá zpráva]

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám