Hlavní obsah

Víc než polovina Čechů má doma počítač starší pěti let

Více než polovina Čechů (57 procent) má doma počítač starší pěti let a téměř třetina provozuje dokonce sedmiletý nebo starší počítač. Několikrát týdně počítač naštve 36 procent uživatelů a několikrát měsíčně pak 64 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 1000 českými uživateli.

Foto: Profimedia.cz

Více než polovina Čechů má doma počítač starší pěti let a téměř třetina provozuje dokonce sedmiletý nebo starší počítač. (Ilustrační foto)

Článek

Zhruba pětině uživatelů přitom vadí krátká výdrž baterie a třetině dlouhé čekání při spouštění systému nebo aplikací. Naopak nejméně lidi trápí design počítače a absence některých technologií.

"Staré notebooky mají až třikrát horší výdrž na baterii než ty současné. Nestačí nárokům nových aplikací, a proto vše trvá dlouho. Nové počítače mají spotřebu srovnatelnou s úspornou žárovkou, přitom jsou 2,5krát rychlejší," uvedl Martin Vařbuchta z českého zastoupení Intelu. Přestárlé počítače jsou podle něj kvůli neaktuálnímu softwaru i snadným terčem hackerů.

V průměru Češi tráví doma na počítači zhruba dvě hodiny. Intel odhadl, že uživatelé starých počítačů měsíčně stráví zbytečným čekáním zhruba pět hodin: během dvou hodin mohou prodlevy celkem trvat i déle než deset minut.

Kdyby si mohli vybrat, sáhli by tuzemští uživatelé nejraději po notebooku s úhlopříčkou nad 14 palců, stolním počítači či zařízení 2v1, které kombinuje tablet a počítač. Prioritou je pro 88 procent uživatelů při pořízení nového PC zvýšení výkonu počítače a hned v závěsu je delší výdrž na baterie (84 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám