Hlavní obsah

IFA 2015: Levný notebook nemusí být pomalý

Novinky, ort

Na první pohled může nový Chromebook 100S od společnosti Lenovo vypadat přinejmenším nezajímavě. Jenže vcelku průměrná výbava dostává nový rozměr díky operačnímu systému Chrome OS. Díky němu se levná novinka může směle měřit s citelně výkonnějšími laptopy.

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

Článek

Drtivá většina nových počítačů je vybavena operačním systémem Windows od Microsoftu. Jenže v poslední době se stále častěji ukazují i velmi zajímavé stroje postavené na platformě Chrome OS.

Zmiňovaný systém je značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

To jsou hlavní důvody, proč se u svého nového notebooku rozhodla použít operační systém Chrome OS také společnost Lenovo. Její nový Chromebook 100S sice parametrově nevypadá kdovíjak moderně, přesto je práce na něm velmi příjemná a svižná.

Pracovní tempo udává procesor Intel Celeron N2840, jehož dvě jádra jsou taktována na 2,16 GHz. Ten má k dispozici 4GB operační paměť. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi či zabudovaná čtečka paměťových karet.

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

Velkým lákadlem jsou jistě i kompaktní rozměry, které jsou víceméně dány 11palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Proporce jsou přesně 300 x 209 x 19,9 mm a hmotnost činí 1,2 kg.

Kdy přesně se Lenovo Chromebook 100S objeví na pultech obchodů, zatím není jasné. Cena novinky, která byla představena tento týden na veletrhu IFA v německém Berlíně, by se však měla pohybovat okolo šesti tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám