Hlavní obsah

Seznam.cz slavnostně otevřel Kokuru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost Seznam.cz ve středu slavnostně otevřela své nové datové centrum v pražských Horních Počernicích. To nese název Kokura. Největší technologická inovace v historii české internetové jedničky přispěje k úspoře energie a ke snížení ekologického dopadu.

Prohlídka nového datového centra společnosti Seznam.czVideo: Novinky

 
Článek

„Pro nás je to velký strategický krok a určitá ekonomická úspora, protože jsme si spočetli, že při naší velikosti se nám již vyplatí provozovat své technologie ve vlastním datovém centru,“ uvedl technický ředitel Seznam.cz Vlastimil Pečínka s tím, že jde o největší cílenou technologickou inovaci v historii firmy.

„Tímto krokem jsme si vlastně pojistili vlastní podnikání, protože pro naše služby datové centrum potřebujeme. A nyní už máme první vlastní,“ podotkl.

Foto: Seznam.cz

Zleva Michal Feix (ředitel pro business development), Pavel Zima (generální ředitel) a Vlastimil Pečínka (technický ředitel) u základního kamene.

Seznam.cz v současnosti využívá pro svůj provoz datová centra externích dodavatelů. Finanční úspory z provozu vlastního datového centra by se měly projevit už v průběhu druhého roku provozu. Celková návratnost je plánována v horizontu šesti až osmi let.

„Do deseti let do datového centra Seznam.cz investuje 200 miliónů korun výhradně z vlastních zdrojů, bez využití jakýchkoliv dotací, a bude zde prostor pro až 192 racků (skříně pro instalaci serverů a dalšího vybavení, pozn. red.) a vlastní laboratoř pro testování nových technologií,“ uvedla již dříve mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Stěhování začne příští týden

Do Kokury se začne technologické zázemí společnosti Seznam.cz stěhovat už příští týden. „Máme na to vyhrazené tříměsíční okno, ale my doufáme, že to stihneme už za měsíc a půl. Pokud by se vyskytly nějaké komplikace, máme časovou rezervu,“ přiblížil průběh stěhování Pečínka.

Seznam.cz bude mít nové datové centrum plně pod kontrolou, nebude zde fungovat žádný hardware s nevyhovujícími energetickými či tepelnými vlastnostmi, navíc v datacentru budou pracovat pouze interní zaměstnanci.

Jak to vypadá v novém datovém centru společnosti Seznam.cz, se můžete podívat na videu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám