Hlavní obsah

Intel pohřbí levné Atomy

Novinky, zgl

Byly to právě levné procesory Atom, které se nejvíce zasloužily o popularitu miniaturních netbooků. I kvůli tomu si ale lidé značku Atom spojují s méně výkonnými stroji, což v současné době velmi škodí prodejům. Společnost Intel proto plánuje s atomovými procesory skoncovat a nahradit je novými modely, uvedl server DigiTimes.

Foto: archív výrobce

Zda poptávku podpoří změna jména, ukáže až konec letošního roku. Právě tehdy by se měly na trhu objevit přístroje s novými čipy. (Ilustrační foto)

Článek

Procesory Intel Atom přišly na trh společně s netbooky v roce 2007. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

I přes svůj nízký výkon se atomové procesory ve většině strojů zabydlely, protože nabídnou až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin.

Foto: Intel

Logo procesorů Intel Atom

V době počítačových tabletů a nejrůznějších hybridních strojů ale již kromě dlouhé výdrže lidé požadují také vysoký výkon. Přestože atomové procesory urazily pěkný kus cesty a současné modely jsou výrazně výkonnější než předchůdci, lidé si podle Intelu slovo Atom stále spojují s levným a nevýkonným strojem.

Nejspíše i proto jsou prodeje tabletů a hybridů s atomovým čipem, které byly na trh uvedeny v letošním i loňském roce, slabší. Zda poptávku podpoří změna jména, ukáže až konec letošního roku. Právě tehdy by se měly na trhu objevit přístroje s novými čipy.

Extrémně levné notebooky zaplaví trh

Nové notebooky by přitom měly být ještě levnější než netbooky. Už v květnu Dadi Perlmutter z Intelu uvedl, že se na pulty obchodů dostanou v dohledné době laptopy s cenou okolo 200 dolarů (3900 Kč). Vybaveny budou operačním systémem Android.

S využitím Windows od Microsoftu se zatím nepočítá. „Naše technologie je velmi dobrá a umožňuje nám držet efektivní cenu nákladů,“ konstatoval Perlmutter s tím, že záleží hlavně na Microsoftu, zda se na nízkou cenovou hladinu dokážou dostat také přístroje s Windows 8.

Jak konkrétně bude hardwarová výbava těchto laptopů vypadat, zástupci společnosti Intel neprozradili. Jisté není ani to, zda se svou velikostí budou podobat spíše miniaturním netbookům nebo klasickým notebookům.

Levné přenosné počítače by se měly objevit v nabídce prakticky všech velkých výrobců, jako je Hewlett-Packard, Acer, Asus, Lenovo či Toshiba. Drtivá většina z nich totiž staví své produkty právě na platformách společnosti Intel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám