Hlavní obsah

Nový domácí počítač je velký jako obyčejný mobil

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen o málo větší, než běžný mobilní telefon je nový domácí počítač nazývaný DreamPlug. I přes jeho drobné rozměry mu ale nechybí nic, co byste hledali u běžné domácí sestavy. Na zajímavou novinku, která se začne tento měsíc prodávat na americkém trhu, upozornil server Engadget.

Foto: Novinky

Počítačová sestava DreamPlug

Článek

Počítač DreamPlug patří do kategorie takzvaných microPC. Jejich největší předností jsou drobné rozměry, tyto sestavy ale bohužel nepaří mezi nejvýkonnější. A to je i případ této novinky.

Sestava je postavena na dva roky staré platformě SheevaPlug, kterou vyvinula společnost Marvell. Srdcem počítače je procesor SoC Kirkwood 6281, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici je 512 MB operační paměti.

Foto: Novinky

Počítačová sestava DreamPlug

Pro uložení dat je sestava vybavena flashovou pamětí s kapacitou 1 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu SD. Data mohou být ukládána také na externí pevný disk, který se k počítači připojí jednoduše pomocí rozhraní USB.

Samozřejmostí je podpora bezdrátových sítí WiFi 802.11b/g a Bluetooth 2.1. Co se konektorové výbavy týče, je k dispozici dvojice portů USB 2.0, HDMI výstup pro připojení monitoru, optický digitální výstup, dva síťové konektory ethernet, výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon (2x jack 3,5 mm).

Foto: Novinky

Počítačová sestava DreamPlug

Konektor pro připojení napájecího kabelu chybí. Sestava se totiž připojuje rovnou do elektrické sítě díky adaptéru, který je umístěn na zadní straně.

Počítač DreamPlug se bude prodávat na americkém trhu tento měsíc za 199 dolarů (3500 Kč). Zakoupit bude možné také levnější verzi bez HDMI, která bude sloužit především pro správu externích pevných disků v síti. Ta vyjde na 149 USD, tedy 2600 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám