Hlavní obsah

Revoluční myš od Microsoftu nemá žádná tlačítka, ovládá se pohlazením

Novinky, Miloslav Fišer

V americkém Las Vegas ve čtvrtek odstartoval pro širokou veřejnost největší veletrh spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES). Zajímavou novinku si pro návštěvníky připravila společnost Microsoft. Její nová revoluční myš totiž neobsahuje žádná tlačítka, ovládá se gesty a dotyky.

Foto: Novinky

Microsoft Touch Mouse

Článek

Novinka se jmenuje Microsoft Touch Mouse a přináší zcela nový způsob, jak je možné ovládat počítač s operačním systémem Windows 7. Na nové myši nenaleznete žádná tlačítka, ani scrollovací kolečko. Vše se ovládá pouze pomocí dotykové plošky, která je schopná rozeznat i několik dotyků najednou.

Foto: Novinky

Microsoft Touch Mouse

Jedním prstem je možné ovládat počítač stejně jako s tradiční myší. Na dotykové plošce je možné klikat, scrollovat, nebo pohybem do stran prohlížet předchozí a následující internetové stránky v prohlížeči.

Pomocí dvou prstů mohou uživatelé přemisťovat, maximalizovat nebo minimalizovat otevřená okna v operačním systému. Kliknutí třemi prsty slouží k orientaci na pracovní ploše – spustí se funkce Instant Viewer nebo se zobrazí plocha.

Pracuje i na skle a koberci

Novinka je vybavena snímacím senzorem BlueTrack. Myši s touto technologií pracují pomocí modré LED diody a čočky se širokým záběrem. Paprsek modré barvy na spodní straně myši je v porovnání s tradičním laserem až čtyřikrát větší.

Technologie BlueTrack vyniká především v situacích, kdy má běžný laserový senzor problém vůbec pracovat, jako je například mramor nebo koberec na podlaze, skleněný stůl, džínové kalhoty, či lesklé dřevo na pracovním stole nebo barovém pultu. Oproti starším technologiím je modrá LED dioda také méně náchylná k usazování nečistot.

Myš Microsoft Touch Mouse by se v českých obchodech měla objevit v červnu za cenu 1990 Kč.

Konkurence od Applu existuje dva roky

Myš bez tlačítek představila před koncem roku 2009 také společnost Apple. Magic Mouse obsahuje také pouze dotykový senzor. Pokud na něm chcete simulovat běžné kliknutí pravým nebo levým tlačítkem, stačí jednoduše stisknout příslušný horní roh myši.

Jednoduchým posunutím prstu po vrchní ploše zařízení také můžete scrollovat v dokumentech nebo na internetu, a to ve všech směrech.

Zajímavá je také funkce swipe, ke které jsou zapotřebí dva prsty. Pokud s nimi přejedete najednou zprava doleva nebo v obráceném směru, můžete jednoduše procházet internetové stránky v prohlížeči Safari, hudební knihovnu v iTunes, či přepínat mezi obrázky v iPhoto.

Cena Magic Mouse od Applu v Česku startuje na 1500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám