Hlavní obsah

Američané chtějí postavit nejvýkonnější superpočítač na planetě

Právo, Novinky, Michal Mocek, Miloslav Fišer

Každých 18–24 měsíců se počet tranzistorů zapojených v procesorech zdvojnásobuje. To je tzv. Mooreův zákon popisující růst kapacity počítačů. Vědci věřili, že zákon bude platit ještě aspoň 20 let. To ale mohou změnit plány USA na nový superpočítač.

Foto: Novinky

Nejvýkonnější superpočítače na světě zabírají klidně i celé budovy.

Článek

Podle představ americké armádní agentury pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) by měl první prototyp začít fungovat už v roce 2018, přičemž by neměl být jen šestnáctkrát, ale až dvaatřicetkrát silnější než dnešní superpočítače.

Jak předpokládá Mooreův zákon: chystaná novinka by měla překonat nejlepší superpočítač dneška Jaguar více než pětsetkrát vyšším výkonem. Zatímco Jaguar zvládne za vteřinu 1750 biliónů výpočtů (1750x10 na 12), nový stroj by jich měl ve stejném čase zvládnout kvadrilión (10 na 18).

Foto: Archiv, Novinky

Superpočítač Jaguar

DARPA uvedla, že americká armáda potřebuje tyto stroje, aby zvládla příval dat z nejrůznějších družic, bezpilotních letadel a dalších zařízení. Agentura proto vyžaduje „radikálně nové počítačové architektury a programovací modely, které jsou stokrát až tisíckrát energeticky efektivnější“, a přitom snáz programovatelné.

První dotace pro projekt již obdržel výrobce procesorů Intel, producent grafických karet Nvidia, institut MIT a Sandia National Laboratory.

I Češi mají svůj superpočítač

Nejvýkonnější počítač v České republice se jmenuje Altix ICE 8200, nachází se ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a je stejně drahý jako luxusně zařízený rodinný dům. [celá zpráva]

Nabízí výkon 6,38 teraflopu. Abyste dosáhli podobného výkonu, museli byste mít doma naráz zapojeno více než 500 slušně vybavených stolních počítačů. Superman mezi počítači dokáže spočítat až 6,38 biliónu operací za jedinou vteřinu.

Ve Fyzikálním ústavu Akademie věd superpočítač Altix ICE 8200 skládá vzorce zcela nových materiálů, které zatím vůbec neexistují. Až pak laboratoř ověří, jestli by vzorce fungovaly i v praxi.

Lidský mozek je výkonnější než superpočítače

Nejvýkonnější superpočítač na světě je stotisíckrát rychlejší než běžná domácí sestava. Ani tento superpočítač ale výkonem nestačí na průměrný lidský mozek. Prokázala to studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM.

Šéf ústavu Modha začal na výzkumu lidského mozku pracovat minulý rok, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů. Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače.

Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Pro porovnání nejvýkonnější superpočítač současnosti má výkon jeden petaflops a zvládne 1105 biliónů operací za sekundu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám