Hlavní obsah

FBI může znát chybu v iPhonu, o které neví ani Apple

Novinky, mif

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se v noci na úterý pochlubil, že se mu podařilo obejít zabezpečení iPhonu zabijáka ze San Bernardina. To je pro Apple velmi špatná zpráva. Vše totiž nasvědčuje tomu, že vyšetřovatelé znají nějakou kritickou bezpečnostní chybu operačního systému iOS, o které patrně nemají ještě informace ani vývojáři amerického počítačového gigantu.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřovatelé už minulý týden v úterý informovali, že jsou pravděpodobně schopni iPhone Syeda Farooka odkódovat. [celá zpráva]

Přesně po týdnu zástupci FBI oznámili, že se jim k datům skutečně podařilo dostat. Jak to udělali, však zatím stále tají a nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době svoji metodu široké veřejnosti prozradili.

Takovéto chyby mohou poskytnout úplný přístup k zařízením.
bezpečnostní konzultant Ross Schulman

Právě to ale může představovat poměrně velký problém. Jak uvedl bezpečnostní konzultant Ross Schulman pro server CNN, FBI totiž mohl objevit chybu v operačním systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Stejným způsobem by se tak vyšetřovatelé byli schopní dostat i do dalších jablečných zařízení. „Z minulosti víme, že takovéto chyby mohou poskytnout úplný přístup k zařízením, na které se mnoho z nás spoléhá každý den,“ prohlásil Schulman.

Chyba může ohrožovat i další uživatele

Podle něj by tak měl Apple ve vlastním zájmu chtít zjistit, jak se FBI do zabijákova iPhonu dostal. Jen tak totiž budou jeho lidé schopni vyřešit případnou chybu a ochránit tak všechny ostatní uživatele.

Vyšetřovatelům pravděpodobně s prolomením zabezpečení iPhonu pomohla společnost Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici BBC potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila.

Na svých internetových stránkách nicméně Cellebrite prohlašuje, že jeden z jejich nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5C. [celá zpráva]

Dva měsíce neúspěšného snažení

FBI se snažil do uzamčeného iPhonu islámského radikála dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Šéf Applu Tim Cook tehdy upozorňoval na to, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám