Hlavní obsah

FBI by mohla špehovat lidi pomocí kamery v mobilu, varuje Apple

Novinky, mif

O sporu mezi společností Apple a vyšetřovateli z FBI, který se týká odblokování iPhonu zabijáka ze San Bernardina, bude už příští týden rozhodovat soud v USA. Viceprezident počítačového gigantu pro software a služby Eddy Cue nyní upozornil, že konečný verdikt ve prospěch FBI by mohl vytvořit velmi nebezpečný precedens, který by mohl přinést například špehování lidí na dálku pomocí kamery v mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Viceprezident Applu pro software a služby Eddy Cue

Článek

„Když nás donutí udělat nový systém se ‚zadními vrátky‘, jak to bude pokračovat dál?,“ prohlásil Cue podle serveru Apple Insider.

Bojí se především toho, že se budou nároky stupňovat. „Pro příklad, jednou po nás FBI bude chtít, abychom zpřístupnili fotoaparát v telefonu či mikrofon. To jsou věci, které teď dělat prostě nemůžeme,“ vysvětlil viceprezident Applu, co by mohlo přinést rozhodnutí soudu.

Celý spor se rozhořel kvůli tomu, že se vyšetřovatelům z FBI nepodařilo dostat do uzamčeného iPhonu islámského radikála. Ten měl svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal.

Nejde jen o zabijákův iPhone

Právě kvůli neúspěchu vyšetřovatelů soud společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula. Vedení amerického počítačového gigantu to však odmítlo s tím, že to technicky není možné. Jedinou cestou, jak iPhone zpřístupnit, je údajně vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS. Ten využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

To ale šéf Applu Tim Cook odmítá, protože se bojí případného zneužití. Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by totiž byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti.

Na začátku března se totiž ukázalo, že FBI nejde pouze o zabijákův iPhone. Jen od loňského října chtěla odemknout celkem devět zařízení. [celá zpráva]

FBI chce zdrojový kód systému

FBI se nyní snaží prostřednictvím soudu vedení Applu donutit, aby „začalo spolupracovat“. V opačném případě chtějí dosáhnout vyšetřovatelé toho, aby jim musel americký počítačový gigant vydat kompletní zdrojový kód systému. S jeho pomocí by se totiž patrně také do zabijákova iPhonu dostali.

Cook se kvůli celému sporu dokonce již obrátil na prezidenta USA Baracka Obamu. S jeho pomocí by se chtěl snažit prosadit vytvoření speciálního výboru, který by se problematikou šifrování mobilů zabýval.

Na jeho žádost však úřady zatím neodpověděly. Není tedy jasné, zda Cooka Obama přijme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám