Hlavní obsah

Železnici hrozí kyberútoky, varují bezpečnostní experti. Je málo chráněná

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní železniční systémy používají komponenty, u nichž existuje velké množství bezpečnostních slabin. Přišli na to výzkumníci ze skupiny SCADA StrangeLove, kteří se zaměřují na analýzu bezpečnostních rizik u veřejných průmyslových systémů.

Foto: flickr.com

Ilustrační foto

Článek

Skupina se věnovala prověřování bezpečnostního zabezpečení železničních systémů poslední tři roky a identifikovala řadu nedostatků, které mají vliv na signalizační systém, ale i další návazné systémy používané v železniční dopravě. Ve většině případů se jedná o systémy, které nejsou nijak napojeny na internet. V opačném případě by kvůli několika málo bezpečnostním dírám mohli útočníci ohrozit celou síť i systémy napojené na konkrétní bod jejich průniku.

Mezi nejvíce ohroženými zařízeními byl Sibas, systém ochrany vlaků používaný na železnicích řady evropských zemí. Jde o automatizační systém, který pomocí mikroprocesorů optimalizuje výkonu jednotlivých složek u kolejových vozidel.

Používají jej například německé rychlovlaky ICE, japonské Šinkanzeny či soupravy Velaro, které jezdí v Německu, Španělsku, Číně, Rusku a Turecku. Je zranitelný, protože používá regulátor WinAC RTX, který je součástí řešení Siemens Simatic, u kterého analytici již dříve lokalizovali bezpečnostní problémy.

Hackeři by mohli způsobit záměrnou nehodu, zastavit vlaky nebo dokonce měnit jejich trasy.
experti ze skupiny SCADA StrangeLove

U většiny evropských železnic je navíc zranitelný systém CBI používaný pro trasování vlaků, který je zásadní pro optimalizaci práce železničních systémů a zabraňuje kolizím vlaků na stejné koleji.

Podle expertů ze skupiny SCADA StrangeLove by hackeři, pokud by pronikli do tohoto systému, mohli způsobit záměrnou nehodu, zastavit vlaky nebo dokonce měnit jejich trasy a způsobit tak nedozírné ekonomické škody, ale i ztráty na lidských životech.

Pro tyto typy útoků je sice nutný fyzický přístup k síti, na které pracují železniční systémy, ale k ní se mohou hackeři dostat jednoduše tak, že přimějí zaměstnance železnice, aby na svých počítačích otevřeli odkazy na infikované stránky nebo připojili do sítě USB se škodlivým obsahem.

GSM karty představují bezpečnostní riziko

Další významnou bezpečnostní dírou na železnici jsou karty GSM-R SIM, které se v mnoha zemích používají pro zjištění polohy vlaku, ale také k obsluze některých funkcí vlaku nebo dokonce umožňují v případě potřeby zastavit lokomotivu. Tým SCADA StrangeLove zjistil, že pokud by došlo k přerušení GSM signálu, vlaky využívající tento komunikační systém by se automaticky zastavily, protože by ztratily spojení mezi SIM kartou a centrálním navigačním systémem.

U těchto SIM karet je navíc automaticky nastaven jednoduchý PIN v podobě číselného kódu 1234, který mají vlakoví průvodčí při prvním použití změnit, ale většinou nikdo nekontroluje, zda se tak skutečně stalo. Navíc je možné přes modem, který karty využívají, aktualizovat firmware, čehož by mohl využít zkušenější útočník, podotýkají analytici. Rovněž zjistili, že některé modemy používané ve vlacích nejsou dostatečně zabezpečeny před útoky vedenými přes mobilní modemy.

Provozovatelé železničních infrastruktur i dopravci, zvláště pak pokud jde o státní či polostátní firmy, by tak měli lépe dbát na bezpečnost cestujících a proškolit své zaměstnance, aby se vyvarovali chování, které by mohlo vystavit železnici bezprecedentním útokům, uzavírá skupina SCADA StrageLove.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám