Hlavní obsah

Třetina českých dětí tráví na Facebooku víc než tři hodiny denně

Novinky, Jan Potůček, Eset.cz

Komerční článek - Závislost na mobilních zařízeních a neustálé možnosti být připojen na internetu se nevyhýbá ani předškolním dětem. Rodiče nyní mají účinný nástroj, jak se této situaci vyhnout.

Foto: flickr.com

ilustrační foto

Článek

Dětí, které dávají přednost virtuální komunikaci před reálným světem, rapidně přibývá. Z nejnovějšího výzkumu Centra prevence rizikové virtuální komunikace při Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, na kterém se podílel internetový portál Seznam.cz, mobilní operátor Vodafone, Policie ČR a Sdružení Linka bezpečí vyplývá, že celá třetina českých dětí tráví víc než tři hodiny denně na Facebooku. Zbývající téměř dvě třetiny této sociální síti věnují minimálně jednu hodinu denně, přičemž nejčastěji na Facebooku chatují, hrají hry a sdílejí informace, velmi často důvěrného charakteru.

Vlastní účet na Facebooku má přes 90 procent českých dětí starších 13 let, ale alarmující je, že jej přiznává i víc než polovina uživatelů mladších 13 let, což odporuje pravidlům této sociální sítě. Celkově má účet na Facebooku 81 procent českých dětí, 16 procent dokonce provozuje dva až tři účty najednou a 12 procent připustilo, že si zřídilo falešný účet. Většina dětí si přitom mezi své přátele bez rozpaku přidá naprosto neznámé lidi, což posléze vede k situacím, kdy od nich tito „přátelé“ žádají zaslání různých osobních informací. „31 procent dětí obdrželo žádost, aby poslalo fotografii svého obličeje, 18 procent, aby se ukázaly na webkameře, skoro 11 procent, aby zaslaly fotografii, na které jsou nahé a šest procent, aby se svlékly před webkamerou,“ varují relizátoři výzkumu.

31 procent dětí obdrželo žádost, aby poslalo fotografii svého obličeje

Sociální síť Facebook představuje velmi dobrý nástroj umožňující snadnou komunikaci mezi uživateli a velmi rychlé sdílení obsahu. Pro děti však Facebook nemusí být vždy bezpečným prostředím - děti mohou být vystaveny řadě kybernetických útoků (jednorázovým útokům, ale také kyberšikaně, kybergroomingu apod.), se kterými se nemusí umět vyrovnat. Velké množství dětí rovněž v prostředí sociálních sítí sdílí své vlastní intimní materiály, které lze snadno žít a které se mohou snadno stát nástroji vyhrožování a vydírání, se kterým si děti neumí poradit,“ konstatuje Kamil Kopecký, vedoucí výzkumu České děti a Facebook 2015.

O své zkušenosti s Facebookem podělilo 1 248 respondentů ve věku od osmi do čtrnácti let ze všech regionů České republiky. Tři z deseti oslovených dětí připustily, že se na nejpoužívanější sociální síti setkaly s šikanou v podobě sdílení ponižující fotografie, téměř šesti procentům bylo přes Facebook vyhrožováno a čtyři procenta dětí byla přímo vydírána. Každé pětadvacáté dítě má na Facebooku umístěny intimní fotografie, na kterých je zcela či částečně obnaženo. 30 procent dětských uživatelů Facebooku bylo někdy svými přáteli na této sociální síti požádáno o osobní schůzku v reálném světě a přes 21 procent respondentů výzkumu odpovědělo, že by na takovou schůzku šlo.

Důvěřivost českých dětí na Facebooku dělá starosti nejen rodičům a pedagogům, ale také policii.

„Již dlouhodobě je patrné v práci policie, že stále s rostoucím významem a četností sociálních sítí v naší společnosti má toto odraz i v přesunu kriminality do sociálních služeb v kybernetickém prostředí,“ říká Karel Kuchařík, specialista na kybernetickou kriminalitu z Policejního prezidia. „V této oblasti pak nejčetněji policie řeší případy na sociální síti Facebook, kde nejvíce zranitelnými a nejméně schopnými obrany jsou malé děti, které i přes pravidly daná omezení služby tyto velmi aktivně využívají a stávající se tak potencionálními obětmi. Často tomu napomáhají i svojí přirozenou otevřeností a sdílením i těch nejdiskrétnějších informací z jejich soukromí.“

Foto: ESET

ESET Parental Control - rodičovská kontrola pro zařízení s operačním systémem Android

Rizikovému chování dětí na Facebooku a obecně na internetu může zabránit včasné varování od rodičů či učitelů a pravidelná kontrola internetových aktivit školáků i předškoláků. Dospělí však nemohou být s dětmi neustále, proto se vyplatí využívat aplikace rodičovské kontroly. Mezi nejúspěšnější patří ESET Parental Control, díky němuž lze dítěti na chytrém telefonu, tabletu nebo počítači s operačním systémem Android omezit přístup na internet, filtrovat stránky, na které se může dostat a limitovat čas věnovaný surfování nebo hraní online her. U vícečlenné rodiny lze každému dítěti přiřadit unikátní roli a nastavit jiná bezpečnostní pravidla, rodiče pak mají u každého uživatele přehled o jeho chování na internetu.

Mezi hlavní funkce aplikace ESET Parental Control pro Android patří Strážce aplikací

Mezi hlavní funkce aplikace ESET Parental Control pro Android patří Strážce aplikací, který blokuje nevhodný obsah v závislosti na věku dítěte, Správce času, jenž umožňuje rodičům omezit čas, který mohou děti trávit nad hrami a jednotlivými aplikacemi, Webový strážce, který blokuje internetové hrozby na základě porovnání internetových stránek s ESET databázemi či Poloha dítěte, díky níž lze přesně určit místo, kde se dítě právě nachází. U důležitých SMS zpráv, které jsou odeslány z předdefinovaných telefonních čísel rodičů, dochází k zamčení displeje telefonu do chvíle, než dítě zprávu přečte a potvrdí její příjem.

ESET Parental Control zároveň dětem umožňuje požádat rodiče o zvláštní povolení přístupu k vybraným aplikacím nebo internetovým stránkám, nebo požádat o prodloužení limitu stanoveného pro hraní her či přístupu k internetu. Učí tak děti efektivnímu využívání mobilních zařízení a zároveň jim zabraňuje trávit na internetu příliš mnoho času, což je funkcionalita, kterou rodiče ocení asi nejvíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám