Hlavní obsah

Platit výkupné? Obnovit zašifrovaná data jde i zadarmo

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovkám tisíc uživatelů udělal v posledních letech vrásky na čele vyděračský virus ransomware, který dokázal zašifrovat data na pevném disku a za jejich zpřístupnění požadoval výkupné. Obnovit data jde ale díky novému nástroji úplně zadarmo, upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Za odblokování počítače piráti požadují zpravidla 100 dolarů (2000 Kč). Ilustrační foto

Článek

Ransomware se na internetu objevuje v různých obměnách. Obnovit zašifrovaná data je prozatím možné pouze u dvou jeho verzí, ty však patří mezi nejrozšířenější.

„Oběti ransomware CoinVault a BitCryptor nyní mohou zkusit obnovu svých zašifrovaných souborů s bezplatným nástrojem CoinVault Ransomware Decryptor,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Nástroj byl vytvořen díky tomu, že se policii podařilo proniknout přímo na servery, odkud byli nezvaní návštěvníci šířeni. „Díky spolupráci mezi nizozemskou policií a společností Kasperski Lab se podařilo získat sadu šifrovacích klíčů z command and control serverů používaných dvěma kriminálními skupinami používajícími právě CoinVault a Bitcryptor,“ podotkl Bašta.

Starý trik, ale funguje...

Přestože první verze ransomwaru se objevila už před několika lety, stále se na tento trik nechají nachytávat tisíce lidí po celém světě. Vzhledem k tomu, že za odblokování počítače piráti požadují zpravidla 100 dolarů (2000 Kč), vyšplhá se ve výsledku „výkupné“ až na několik stovek tisíc korun denně.

Kolik si jsou hackeři schopni vydělat za jediný den, odhalila již dříve ve svých statistikách antivirová společnost Symantec. [celá zpráva]

Ke svým datům se lidé nemusejí dostat ani po zaplacení výkupného.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat.

Vyděračské viry z rodiny ransomware se přitom nesoustředí pouze na počítače. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám