Hlavní obsah

Šmírovací programy v Česku používáme, přiznala policie

Právo, Novinky, mif, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útvar zvláštních činností používá v Česku speciální sledovací software. Prostřednictvím tiskového prohlášení to v úterý potvrdilo vedení policie. Reagovalo tak na kauzu okolo společnosti Hacking Team, která dodávala státním i soukromým subjektům po celém světě špionážní software.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Útvar používá různé prostředky, které dokáží zjistit informace nutné pro trestní řízení. Jedná se i o speciální software, který na základě povolení soudce umožňuje prolomení soukromí,“ konstatoval mluvčí policejního prezidia David Schön.

Jak přesně policie software používá, ale kriminalisté zveřejnit odmítli. „Vzhledem k tomu, že se použití těchto prostředků týká závažné trestné činnosti a je vedeno v utajeném režimu, není možné se k fungování softwaru, postupům a opatřením vyjadřovat,“ uvedl Schön.

V utajení ostatně podle něj probíhal i celý nákup softwaru, a to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Z Česka plynulo přes 18,6 miliónu

Debatu ohledně špionážního softwaru v České republice rozvířila uniklá databáze společnosti Hacking Team. Ta začala internetem kolovat na přelomu minulého a tohoto týdne. Z ní je možné snadno získat všechny nástroje, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa.

Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít díky tvorbě šmírovacích nástrojů a dalšího bezpečnostního softwaru na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám