Hlavní obsah

Podvodným e-mailem přišel podnikatel o statisíce, policie má podobu podezřelého

– Náchod
Novinky, mif

V polovině ledna se začaly internetem šířit nevyžádané e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance e-shopu Obchody24.cz. Kvůli nim přišel muž z Náchodska o stovky tisíc korun. Policie nyní zveřejnila fotografie muže, který měl zmíněné finanční prostředky odcizit.

Foto: Policie ČR

Fotografie muže, který měl podle policie vybrat z účtu náchodského podnikatele neoprávněně peníze.

Článek

„Náchodským kriminalistům se podařilo získat záběry z průmyslové kamery umístěné na bankomatu peněžního ústavu na Vídeňské ulici v Pohořelicích, okres Brno – venkov, na kterých je zachycen muž v bundě s kapucí vybírající několika transakcemi finanční hotovost,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

„S největší pravděpodobností se jedná o muže, který dne 13. 1. 2015 po 12. hodině během 26 minut vybral z účtu náchodského podnikatele částku téměř 600 tisíc korun,“ doplnila mluvčí. Původně přitom policisté uváděli, že podvodníci podnikatele svým jednáním připravili téměř o milión korun. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

Fotografie muže, který měl podle policie vybrat z účtu náchodského podnikatele neoprávněně peníze.

Na začátku byl přitom e-mail tvářící se jako potvrzení internetové objednávky. „Přílohou tohoto e-mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ konstatovala Ježková.

Podle ní je zřejmé, že příloha obsahovala počítačový malware, díky němuž získal počítačový pirát na napadeném stroji přístup k internetovému bankovnictví. Text zprávy působil poměrně věrohodně a byl psaný dobrou češtinou bez větších chyb.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Společnost Obchody24.cz navíc skutečně existuje. Provozovatelé se však od podvodných zpráv distancovali už v lednu: „Chtěli bychom vás informovat o výskytu zavirovaných podvodných e-mailů, které zneužívají jméno Obchody24.cz. Prosíme, v žádném případě neotvírejte přílohu a na e-mail nereagujte.“ [celá zpráva]

„Vzhledem k tomu, že záběry z kamery jsou velmi kvalitní, domníváme se, že by někdo mohl tohoto muže poznat a informace o jeho totožnosti poskytnout buď přímo náchodským policistům z oddělení hospodářské kriminality, nebo na bezplatnou linku 158,“ uzavřela Ježková.

Některé antiviry si s hrozbou poradí

Uvnitř přílohy se ukrývá počítačový malware winpe/Kryptik.CEDX. „Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy,“ podotkl v pondělí bezpečnostní analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. Není ale vyloučeno, že podvodníci budou touto cestou šířit i daleko sofistikovanější hrozby. Lidé by tedy rozhodně neměli na podvodné zprávy reagovat a v žádném případě neklikat na jejich přílohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám