Hlavní obsah

Tisíce kreditek může zneužít kdokoli, kompletní data jsou na internetu

Novinky, zgl

Nemilý dárek pro uživatele nejrůznějších internetových služeb i jejich poskytovatele si připravilo na konec roku hackerské sdružení Anonymous. Zveřejnilo seznam více než 13 tisíc platebních karet, a to včetně jejich bezpečnostních prvků. Zneužít je tak nyní může prakticky kdokoli, upozornil server TechCrunch.

Foto: Profimedia.cz

Na bankovní instituce v Česku se zaměřují počítačoví piráti pravidelně.

Článek

Data shromažďovali počítačoví piráti delší dobu – získali je během několika útoků na dané společnosti. „VPNCyberGhost, UbiSoft, VCC, Brazzers, UFC TV, PSN, XBL Gamers, Twitch TV, Amazon, Hulu Plus, Dell, Walmart, (EA) Games… Unikly,“ uvedli hackeři minulý týden prostřednictvím mikroblogovací sítě Twitter.

V seznamu jsou kromě kompletních čísel kreditních karet také informace o konci platnosti a bezpečnostní kódy. Tedy kompletní informace, které jsou zapotřebí k platbám prostřednictvím internetu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vzhledem k tomu, že se v seznamu objevují i nejrůznější videoherní služby a populární weby s lechtivým obsahem, není vyloučeno, že se únik dat týká také českých uživatelů. Žádné konkrétní informace o zneužití karet však zatím nebyly zveřejněny.

Data nemusejí být správná

Šéf společnosti CyberGhost Robert Knapp však poukazuje na to, že všechna data nemusejí být správná. „U nás zveřejnili pouze zdarma dostupné aktivační klíče,“ podotkl. Některá data navíc již nemusejí být platná, protože je hackeři sbírali delší dobu.

Další společnosti se zatím k úniku dat nevyjádřily.

S hackerskými útoky se v poslední době doslova roztrhl pytel. Problémy během svátků hlásily například služby pro Xbox a PlayStation. Případem se již zabývá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám