Hlavní obsah

Obrana před novým virem prakticky neexistuje

Novinky, zgl

Bezpečnostní experti společnosti SR Labs Karsten Nohl a Jacob Nell letos v srpnu odhalili bezpečnostní riziko týkající se USB rozhraní. Tento týden o chybě byly prozrazeny všechny detaily, které mohou kybernetickým zločincům posloužit k napadení cizích počítačů. Útok prostřednictvím této trhliny nemají uživatelé navíc šanci zpozorovat.

Foto: Profimedia.cz

Útok prostřednictvím této zranitelnosti rozhraní USB nemají uživatelé šanci zpozorovat.

Článek

Už srpnové odhalení zranitelnosti udělalo bezpečnostním expertům vrásky na čele. Až doposud si totiž s většinou hrozeb týkajících se rozhraní USB dokázaly antivirové programy poradit, to ale u novinky neplatí. [celá zpráva]

Výzkumníci Adam Caudill a Brandon Wilson, kteří se hrozbou také zabývali, však na bezpečnostní konferenci Derbycon 4,0 v americkém Louisvillu tento týden odhalili všechny podrobnosti. Tím zároveň dali případným útočníkům silnou zbraň do ruky, upozornil server Security Week.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Bezpečnostní expert Karsten Nohl

„Naše víra nám jasně říká, že všechny naše znalosti by měly být veřejné,“ uvedl Caudill na dotaz, proč podrobnosti k chybě vyzradili.

Nohlovi a Nellovi se podařilo vytvořit už v první polovině letošního roku nezvaného návštěvníka, který prakticky nemůže být odhalen. Útok nového viru nazývaného BadUSB je směřován přímo na USB řadič, jenž je umístěn přímo na základní desce a stará se o komunikaci mezi USB zařízením a samotným počítačem.

Standard USB se stal tak běžný, že jsme se jen zřídka starali o bezpečnostní dopady.
Bezpečnostní expert Karsten Nohl

Škodlivý kód je schopen využít toho, že většina těchto čipů nedisponuje žádným zabezpečením. Jednoduše se tedy před bezpečnostními aplikacemi tváří, že se jedná o ovládací software USB řadiče, nikoliv o zákeřný virus. Současné antiviry i firewally jsou proto na něj krátké, uvedl server Security Affairs.

„Standard USB se stal tak běžný, že jsme se jen zřídka starali o bezpečnostní dopady. Většina z nás považovala USB disky po antivirové kontrole za naprosto bezpečné. Až do teď… Libovolnou flešku je možné přeprogramovat tak, aby útočník získal zcela kontrolu nad systémem,“ podotkl již dříve Nohl.

Bezpečnostní experti navíc poukázali na to, že jejich hrozba se dokáže automaticky replikovat a přenášet z jednoho zařízení na druhé. Snadno se tak mohou nakazit všechna USB zařízení, která mají paměť a která se připojí k PC.

Záplaty jen pro novější počítače

Jen zlomek výrobců základních desek od srpna na hrozbu zareagoval a vydal aktualizace ovládacího softwaru (tzv. firmwaru), které eliminují možnost průniku do cizího systému prostřednictvím USB. Záplaty jsou k dispozici navíc jen pro cca dva roky staré stroje. Zbylí uživatelé jsou tak nyní vydáni kybernetickým útočníkům napospas.

Uživatelé by tak měli z preventivních důvodů zkontrolovat dostupné aktualizace pro základní desky svých počítačů a notebooků. V případě, že bude k dispozici update rozhraní USB, neměli by s instalací v žádném případě otálet.

Bezpečností experti se totiž shodují, že když jsou nyní všechny podrobnosti o hrozbě k dispozici, počítačoví piráti se na trhlinu s největší pravděpodobností zaměří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám