Hlavní obsah

Jak ochránit fotky v mobilu, aby se k nim nedostali hackeři

Novinky, mif

Elektronika je rok od roku chytřejší. Výrobci se však neustále snaží její používání zjednodušit, aby se uživatel nemusel o nic starat. To ale v konečném důsledku může napáchat více škody než užitku, jak ukázala kauza hackera, který získal přístup k intimním fotografiím desítek celebrit.

Foto: Profimedia.cz

Podle FBI se kybernetický zločinec k lechtivým snímkům dostal prostřednictvím cloudových služeb.

Článek

Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který již únik fotografií řeší, se kybernetický zločinec k lechtivým snímkům dostal prostřednictvím cloudových služeb. Právě tuto technologii využívá většina chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Už při prvním spuštění nabízí uživateli možnost zálohovat kontakty, zprávy, fotografie a další soubory automaticky na vzdálený server (cloud). To se hodí především v případě, kdy mobil nebo tablet ztratíte. Do nového přístroje jednoduše zadáte své přístupové údaje a všechna data máte okamžitě zpět, o nic nepřijdete.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jenže cloud představuje také jisté riziko, na které bezpečnostní experti pravidelně poukazují již několik posledních let. Tím, že data nemáte přímo u sebe, se k nim může dostat i někdo cizí. Stačí znát váš e-mail a heslo.

Silné heslo nutností

Riziko přitom nehrozí pouze v případě, že heslo někomu prozradíte. Hacker může na heslo jednoduše přijít. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu vteřinu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Problém nastává také ve chvíli, kdy stejné heslo používáte u více služeb, například u e-mailu, nejrůznějších diskusních fór či sociálních sítí. Pokud na některé z těchto služeb dojde k úniku hesel, počítačoví piráti se pak velmi snadno dostanou i do dalších služeb – například přímo na server, kam se automaticky ukládají soukromé snímky z mobilu nebo tabletu. Jednoduše heslo na nejpoužívanějších službách vyzkoušejí.

Je tedy nutné si uvědomit, že hesla jsou zpravidla první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat. Čím delší a složitější heslo, tím lépe. Vhodné je kombinovat malá i velká písmena a čísla, případně také speciální znaménka.

Dvojité zabezpečení přes mobil

Zabezpečit cloudový účet je navíc možné prostřednictvím sofistikovanějších metod, než je pouze silné heslo. Někteří poskytovatelé těchto služeb nabízejí například možnost zasílat unikátní kód při každém přihlášení.

Pro přístup k datům tak nestačí znát pouze váš e-mail a heslo. Je potřeba mít také váš telefon, na který přijde přihlašovací kód. Podobný systém zabezpečení je dnes již samozřejmostí při platbách přes on-line bankovnictví.

Výjimkou není ani možnost detekce „nezvaných návštěvníků“. Ve chvíli, kdy se někdo pokusí získat přístup k vašim datům z jiného přístroje, než jaký jste při první instalaci potvrdili, přijde vám na e-mail automaticky upozornění. Data vám tato funkce sice neochrání, pokud k nim již útočník získal přístup, na druhou stranu ale tak nezíská žádný další citlivý obsah, který byste mohli na cloud nahrát.

Riziko představují i samotné mobily a tablety

Přijít o data uložená v mobilech a tabletech ale můžete i v případě, že žádný cloud nepoužíváte. Většina lidí totiž u nich, na rozdíl od klasických počítačů a notebooků, nepoužívá žádný bezpečnostní software. A právě proto se na mobilní zařízení zaměřují kybernetičtí zločinci stále častěji.

V praxi se jim tak může podařit propašovat do tabletu nebo smartphonu nějaký škodlivý virus, který jim umožní získat vládu nad napadeným přístrojem a tím jim zpřístupní i všechna uložená data. Bez antiviru nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován.

Kauza odcizených intimních fotografií

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zkoumá, jak se do rukou hackera dostaly intimní fotografie desítek celebrit včetně herečky Jennifer Lawrencové. Kybernetický zločinec se dostal k šesti desítkám jejích fotografií, na nichž je herečka obnažená. Lawrencová podává žalobu kvůli narušení soukromí.

Podobně tomu bylo u herečky Mary Elizabeth Winsteadové, která potvrdila, že snímky jsou pravé. Dodala však, že byly pořízeny dávno a sama je z telefonu před časem smazala.

Část snímků se objevila na internetu v noci na pondělí. Pirát, označující se za „sběratele“, tvrdí, že má snímky zhruba stovky celebrit včetně Kim Kardashianové, Kate Uptonové nebo Rihanny. Některé osobnosti ale pravost fotografií popřely.

Případem se začala zabývat FBI, potvrdil mluvčí úřadu agentuře AP. Má se za to, že k některým snímkům se hacker dostal prostřednictvím cloudů, jako je například služba Applu iCloud. [celá zpráva]

Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Reklama

Výběr článků

Načítám