Hlavní obsah

Obrana před novým virem z e-mailu neexistuje

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ v pondělí varoval před novou vlnou nevyžádaných e-mailů, ve které počítačoví podvodníci straší příjemce tisícovými dluhy. Tentokrát jsou však snahy kyberzločinců sofistikovanější než kdy dříve – s novým virem obsaženým ve zprávě si totiž antivirové programy nedokážou poradit.

Foto: Profimedia.cz

Počítačoví podvodníci straší příjemce tisícovými dluhy.

Článek

Poprvé se tento typ útoku objevil v Česku už koncem dubna. Podvodné zprávy ze druhé vlny se těm předchozím podobají jako vejce vejci. V textu podvodníci tvrdí, že příjemce dluží značnou částku, a pokud ji neuhradí, bude „zahájena právní sankce na základě pohledávky“.

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Uživatelé jsou zatím odkázáni pouze na vlastní obezřetnost.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.CZ

Právě nová verze viru dělá bezpečnostním expertům vrásky na čele. „Antivirové společnosti zatím neidentifikují tuto novou verzi viru, a uživatelé jsou tak zatím odkázáni pouze na vlastní obezřetnost. Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Scénář útoku je tedy kromě nového viru zcela totožný s předchozími vlnami. [celá zpráva]

Foto: bok, Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Podle ohlasů čtenářů Novinek se internetové adresy, ze kterých podvodníci odesílají zprávy, často mění. Objevily se mezi nimi například domény bexte-reality.cz, nerodia.cz, erika-as.cz nebo skaconspiracy.cz.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují.

Text podvodného e-mailu
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste využívali produktu z naší banky.Dovolujeme si Vás upozornit na dlužná částku ve výši 8031.56 Kč, ke dni 24.04.2014 na osobním účtě #1143203552366118 . Nabízíme Vám uhradit pohledávku v plné výši do 28.05.2014.Dobrovolné uhrazení pohledávkya dodržení smlouvy #62369B7812F797489 umožňujeme Vám:1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.V případě prodlení úhrady pohledávky 8031.56 Kč v souladu s platnými právními předpis, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základě pohledávky.Kopie smlouvy a platební údaj jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_62369B7812F797489.zip"S pozdravem,Vedoucí odboru vymáhání pohledávekAnna Farářová

Anketa

Dáváte si pozor při otevírání neznámých příloh e-mailů?
Ano
97,1 %
Ne
2,9 %
Celkem hlasovalo 3108 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám