Hlavní obsah

Jak zabezpečit počítač s Windows XP?

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ukončení podpory operačního systému bude nutné věnovat zabezpečení počítače zvýšenou pozornost.

Ilustrační foto (shutterstock.com)

Článek

Společnost Microsoft vydá v úterý 8. dubna 2014 poslední aktualizaci pro operační systém Windows XP. O měsíc později, v úterý šestého května, tedy již nebude ke stažení žádný balíček oprav a záplat a všechny nově zjištěné bezpečnostní díry v systému Windows XP budou představovat trvalé riziko.

Z pohledu bezpečnosti je jediným skutečným řešením přejít na aktuální (tedy podporovanou) verzi operačního systému – ať už Windows, nebo například Linux. Windows XP však stále ještě, i přes dávno oznámený konec podpory, používá kolem 30 % uživatelů internetu (globální údaj podle Net Applications.com, únor 2014). Z toho je zřejmé, že i po ukončení podpory bude tento operační systém mít dostatek uživatelů pro to, aby byl pro tvůrce škodlivých aplikací stále atraktivní. Uživatelé, kteří u tohoto operačního systému z jakéhokoli důvodu zůstanou i po ukončení jeho podpory, by proto měli věnovat zabezpečení svého počítače zvýšenou pozornost.

Bezpečnostní experti společnosti ESET připravili pro uživatele počítačů s Windows XP desatero zásad, které se kvůli bezpečnosti vyplatí dodržovat.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP).

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují).

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč).

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč). 5. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta nainstalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč). 5. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta nainstalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele. 6. Nepoužívejte programy pro internetovou komunikaci jako např. Skype, ICQ apod.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč). 5. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta nainstalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele. 6. Nepoužívejte programy pro internetovou komunikaci jako např. Skype, ICQ apod. 7. Nahraďte program Acrobat Reader od Adobe jinou bezpečnou alternativní aplikací, např. Foxit PDF Reader.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč). 5. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta nainstalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele. 6. Nepoužívejte programy pro internetovou komunikaci jako např. Skype, ICQ apod. 7. Nahraďte program Acrobat Reader od Adobe jinou bezpečnou alternativní aplikací, např. Foxit PDF Reader. 8. Udržujte aktualizované všechny aplikace nainstalované v počítači.

1. Používejte komplexní bezpečnostní řešení s pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software a s personálním firewallem, případně doinstalujte firewall jako samostatný program (v žádném případě nespoléhejte na firewall, který je součástí Windows XP). 2. Udržujte svůj bezpečnostní produkt aktuální, tedy v nejnovější verzi. 3. Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat (všimněte si, že například některá nová řešení internetového bankovnictví již Javu nevyžadují). 4. Vyměňte Internet Explorer 8 za moderní a bezpečný webový prohlížeč (např. Seznam.cz prohlížeč). 5. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta nainstalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele. 6. Nepoužívejte programy pro internetovou komunikaci jako např. Skype, ICQ apod. 7. Nahraďte program Acrobat Reader od Adobe jinou bezpečnou alternativní aplikací, např. Foxit PDF Reader. 8. Udržujte aktualizované všechny aplikace nainstalované v počítači. 9. Používejte zdravý rozum, zejména co se týká navštěvování potenciálně nebezpečných stránek.

10. Pravidelně zálohujte důležitá osobní nebo firemní data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám