Hlavní obsah

Na Slovensko se vrátil známý zloděj hesel, šíří se přes Skype

Novinky, Silvie Maňáková (Zdroj: ESET)

Komerční článek - Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli dát pozor na počítačového červa, který se právě nyní šíří na Slovensku pomocí této služby. Systém infikovaného uživatele pošle jeho Skype kontaktům zprávu ve slovenštině ve znění „ahoj, to jsou opravdu vaše fotky?“ spolu s odkazem na soubor uložený na webu.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Uživatel s nechráněným systém nebo s nekvalitním antivirovým řešením si po jeho otevření do počítače stáhne červa jménem Dorkbot. Jde o známého zloděje hesel, který pro své šíření používá komunikační služby jako např. Facebook Chat, soukromé zprávy na Twitteru, Windows Live Messengeru a výše uvedený Skype. Infikovaný počítač poté může vykonávat jakékoliv příkazy zaslané útočníkem. Tato hrozba je nejrozšířenější v Latinské Americe, na Slovensku se tato hrozba šířila už na podzim roku 2012. V České republice se tento virus zatím příliš nerozšířil.

Nakažený počítač nezasílá falešné zprávy na kontakty automaticky. Dělá to až po tom, co mu dá příkaz jeho vzdálený řídící server. Slovenskou verzi zprávy šíří zřejmě tak, že dá příkaz nakaženým počítačům se slovenskou verzí operačního systému, aby na kontakty zaslaly konkrétní zprávu ve slovenštině spolu s webovým odkazem. Do webové adresy údajných fotek vloží taktéž jméno adresáta, čím zvyšuje svoje šance na to, že oběť podlehne svojí zvědavosti a na link opravdu klikne.

Uživatelé antivirových řešení ESET jsou před tímto červem chránění. Ti, kteří se nakazili, mohou použít speciální nástroj, který je pro všechny zdarma. Společnost tuto nákazu detekuje jako Win32/Dorkbot.B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám