Hlavní obsah

Statisíce lidí mohou přijít kvůli počítačovému viru o internetové připojení

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na začátku července plánuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vypnout podvodný server vytvořený hackery, přes který se počítače nakažené virem DNSChanger připojují na internet. Následkem tohoto zásahu může podle serveru DCWG ztratit přístup k celosvětové počítačové síti až 350 tisíc lidí. Podle bezpečnostních expertů se hrozba týká především Američanů a Evropanů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Virus DNSChanger přesměrovává nakažené počítače na podvodné DNS servery, které standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Hackeři mohou takovýmto způsobem sledovat pohyb uživatele na internetu, včetně jeho zadávaných přístupových údajů, nebo jeho připojení přesměrovat na podvodné internetové stránky.

Foto: dcwg.org

Nejvíce nakažených počítačů virem DNSChanger je v Evropě a Americe.

Ve chvíli, kdy uživatel na infikovaném PC zadal do internetového prohlížeče například adresu www.yahoo.com, mohl jej počítačový podvodník přesměrovat na jiné stránky. Ty zpravidla vypadaly skutečně jako web Yahoo, ale obsahovaly daleko více reklamy, za kterou inkasovali peníze právě hackeři. A to aniž by uživatel cokoliv postřehl.

Virus DNSChanger by měla v počítači odhalit většina antivirových programů. Lidé, kteří si chtějí být jisti, že o internetové připojení po zásahu FBI nepřijdou, mohou také využít internetové stránky dns-ok.us (zde). Pokud se pozadí stránek zobrazí zeleně, je vše v pořádku. V případě, že je červené, je s největší pravděpodobností počítač nakažen.

Reklama

Výběr článků

Načítám