Hlavní obsah

Nejpoužívanější hesla na internetu

Novinky, mif

Bezpečnostní experti neustále lidem kladou na srdce, jak je důležité u internetových služeb a e-mailových účtů používat bezpečné heslo. Desítky tisíc lidí si to ale stále neuvědomují a pro přístup ke svým účtům používají slovo „password“, tedy česky „heslo“. Vyplývá to z analýzy společnosti Trustwave.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Statistika nejpoužívanějších hesel na webu vychází z reprezentativního vzorku 2,5 miliónu účtů. Slovo password sloužilo k přihlášení v různých obměnách ve více než 120 000 případů. Více než 30 tisíc lidí pak používalo slovo „welcome“ (vítejte).

Odborníci odolnost takto jednoduchých hesel testovali po dobu deseti hodin se středně výkonnou sestavou v hodnotě 28 000 korun. Za tuto dobu se jim podařilo s volně dostupnými aplikacemi bez velkých obtíží prolomit 200 tisíc hesel.

Složitější je pro počítačové piráty prolamovat delší hesla. Například čtyřmístný kód složený jen z malých písmen abecedy zvládne průměrná sestava rozlousknout za 1,5 minuty. Na osmimístné heslo však již potřebuje 2,5 hodiny. [celá zpráva]

Deset nejpoužívanějších hesel
1.Password1
2.welcome
3.Password
4.Welcome1
5.welcome1
6.Password2
7.123456
8.Password01
9.Password3
10.P@ssw0rd

Jak vzniklo heslo

Původ hesel spadá až do středověku, kdy se za pomoci hesla rozpoznávali vlastní lidé od nepřátel. Bylo to obvykle nějaké předem domluvené slovo.

V současné době jsou však hesla nejčastěji využívána při práci s počítačem. Uživatel je často od ostatních odlišen svým uživatelským jménem (login).

Při přihlášení do systému uživatel kromě svého unikátního loginu zadává do systému také heslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám