Hlavní obsah

Hackeři chystají obří útok na Facebook

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Internet se v posledních dnech proměnil v kybernetické bojiště, kde si hackeři z hnutí Anonymous kvůli zablokování serveru Megaupload vyřizují účty s úřady, nahrávacími společnostmi, ale i ochránci autorských práv. Podle vzkazu zveřejněného na serveru Youtube chtějí demonstrovat svoji sílu útokem na sociální síť Facebook.

Anonymous připravují útok na Facebook

 
Článek

„Lidé z celého světa, my jsme Anonymous. Nastal čas a vypukla on-line válka. Vy jste veřejnost a já mám pro vás návrh. Líbilo by se vám být součástí protestů v první oficiální kybernetické válce? Anonymous je v rukou nás všech. Je čas k akci. Operace BlackOut právě probíhá a každý se jí může zúčastnit podle návodu, který poskytneme. Prvním terčem je Facebook,“ uvádí hackeři na zveřejněné nahrávce.

Podle záznamu by měl obří útok na Facebook vypuknout o půlnoci 28. ledna amerického východního času (6:00 SEČ). Při útocích hackeři z Anonymous využívají nejčastěji techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service), což mají v plánu i při útoku na Facebook.

V praxi takový útok probíhá vždy podle stejného scénáře. Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná. Je otázkou, zda se jim to podaří, neboť Facebook je dimenzován na provoz s vysokým množstvím uživatelů.

Hrozba může být podvrh

Zda je hrozba útoku na Facebook reálná či nikoliv, se nemohou bezpečnostní experti shodnout. Zatímco jedni považují hrozbu za reálnou, druzí tvrdí, že hackeři by nikdy dopředu neprozradili plány útoku.

Zprávy o tom, že hackeři z hnutí Anonymous plánují zaútočit na Facebook se objevily už loni v srpnu. Hrozba se ale nakonec nepotvrdila. [celá zpráva]

Podle některých pozorovatelů navíc postrádá útok jakýkoliv smysl. „Šéf Facebooku Mark Zuckerberg je taky proti americkým zákonům, které hackeři odsuzují, tak proč by šli proti němu,“ konstatoval Emil Protalinski ze serveru ZDNet s tím, že prostřednictvím Facebooku hackeři komunikují, a tak je nesmysl na něj útočit.

Útok popřel ve zprávě na mikroblogovací síti Twitter také člen hnutí Anonymous  vystupující pod přezdívkou AnonOps: „Opět musíme říct, že na Facebook útočit nebudeme.“ Právě AnonOps byl přitom loni první, kdo označil plány útoku Facebook za podvrh.

Hackeři napadli Bílý dům i FBI 

Pomocí DDoS útoků se hackerům z hnutí Anonymous podařilo minulý týden zablokovat stránky FBI, Bílého domu, Amerického sdružení filmového průmyslu, Asociace fonografického průmyslu, ministerstva spravedlnosti a vydavatelství Universal Music a Warner Music.

V pondělí se jim pak podařilo zablokovat stránky České protipirátské unie, ty byly nedostupné déle než dvě hodiny.

Útoky na další weby hackeři podle vlastního prohlášení chystají a úspěšně napadené stránky zapisují do seznamu. „Nebude trvat dlouho a přibydou desítky dalších webů firem, které chtějí potlačovat svobodu internetu,“ předeslal další plány sdružení Anonymous jeden z jejich členů v diskuzi pod seznamem.

Server Megaupload.com, který patří mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice ve čtvrtek večer zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Ideologických útoků bude přibývat

Podle bezpečnostních expertů je reakce hnutí Anonymous na zavření serveru Megaupload jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než v minulosti budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní si bude třeba uvědomit i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Ideologicky motivovaný útok zaznamenala společnost Eset například po prosincových parlamentních volbách v Rusku. Cílem hackerské aktivity se stala webová stránka Superjedi.ru, kde si v diskusním fóru lidé vyměňovali názory na politickou situaci v zemi, připomněl server Softpedia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám