Hlavní obsah

Omlouvám se za off-topic, představoval Lukačovič světu Seznam.cz před 20 lety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok je pro společnost Seznam.cz výjimečný, před 20 lety totiž česká internetová jednička vznikla. Přestože jde dnes o stránky s milióny návštěvníků, ve jeho počátcích „Seznam nejlepších WWW stránek“ jeho zakladatel Ivo Lukačovič propagoval prostřednictvím obyčejného e-mailu.

Foto: Seznam.cz

E-mail, ve kterém Ivo Lukačovič představoval světu Seznam.cz.

Článek

Na konci dubna v roce 1996 Lukačovič rozeslal po síti zprávu ve znění: „Předem se omlouvám za off-topic (zprávu mimo téma, pozn. red.), velice rád bych vás pozval na návštěvu Seznamu těch nejlepších WWW stránek u nás.“

Ivo Lukačovič na snímku z roku 1998

Není bez zajímavosti, že dnes nejnavštěvovanější stránka českého internetu vznikala v roce 1996 v dětském pokojíčku Lukačoviče. Úsměvně působí tehdejší porodní problémy Seznamu. Rodiče zakladatele si před dvěma dekádami stěžovali, že kvůli připojení k internetu nemohou telefonovat a že je vytáčení modemu v noci budí ze spaní.

Investice, která se vyplatila

Seznam.cz byl původně klasickým internetovým katalogem, ve kterém byly webové stránky rozřazeny do jednotlivých kategorií. Kromě toho nabízel tento portál také přehled novinek na českém internetu a žebříček nejlepších českých internetových stránek.

Lukačovič do začátku investoval 80 000 Kč: 50 tisíc z vlastních úspor, 15 000 mu půjčil otec a zbylých 15 tisíc dostal za prodej kuponové knížky. Dnes je již zřejmé, že to byly dobře investované peníze.

Pro bližší představu, jen za loňský rok překonaly tržby společnosti Seznam.cz tři miliardy korun. [celá zpráva]

Každý rok se stalo něco významného

K příležitosti svého dvacetiletého výročí si společnost Seznam.cz připravila kampaň na sociálních sítích. Od 1. května na nich každý den odhaluje nové fotografie, které vystihují důležité momenty z dvacetileté historie firmy.

Foto: Seznam.cz

Současný generální ředitel Seznamu Pavel Zima na snímku z roku 1997

Pro rok 1996 to byl již zmiňovaný e-mail Iva Lukačovice, ve kterém představoval „Seznam nejlepších WWW stránek“ světu. Rok 1997 se v Seznamu nesl ve znamení osudových lidí – nastoupil do něj například Pavel Zima, nadšenec do technologií, který se po večerech staral o firemní servery. Z této pozice se vypracoval až na generálního ředitele – v Seznamu je tedy dodnes.

V roce 1996 nastoupil do Seznamu také Ivův kamarád z ČVUT Štěpán Škrob, který vymyslel vlastní řešení fulltextového vyhledávání Kompas, jenž indexoval na tu dobu neuvěřitelných 1,2 miliónu stránek a umožňoval vyhledávání s českou diakritikou. Mimochodem i on pracuje v české internetové jedničce doposud.

Další zajímavé střípky z dvacetileté historie společnosti Seznam.cz naleznete na sociálních sítích:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám