Hlavní obsah

Tržby Applu po 13 letech klesly. A bude hůř

Společnost Apple v noci na středu zveřejnila své finanční výsledky. Čtvrtletní tržby této přední americké technologické společnosti poprvé za 13 let klesly a vedení podniku navíc předpovědělo, že bude hůř – výnosy prý zaznamenají v tomto kvartále další výrazný propad. Je to i kvůli klesajícímu zájmu o chytré telefony iPhone.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Výnosy za čtvrtletí do konce března klesly na 50,6 miliardy dolarů (1,2 biliónu Kč), což bylo pod odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali tržby kolem 52 miliard USD. Sám Apple už na konci ledna předpověděl, že výnosy mu klesnou na zhruba 50 až 53 miliard dolarů z 58 miliard dolarů o rok dříve.

Apple v posledním čtvrtletí prodal 51,2 miliónu iPhonů, o deset miliónů méně než loni ve stejném čtvrtletí. Prodej těchto zařízení, která se na celkových tržbách společnosti podílejí dvěma třetinami, tak klesl vůbec poprvé od jejich uvedení na trh v roce 2007.

Chytré telefony už tolik netáhnou

Čistý zisk klesl za čtvrtletí o 30 procent na 10,5 miliardy USD. Zisk na akcii rovněž skončil pod odhady analytiků.

Společnost navíc předpověděla další propad tržeb. V tomto čtvrtletí výnosy sestoupí do rozpětí 41–43 miliard dolarů. Analytici dosud odhadovali tržby kolem 47 miliard USD.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Porovnání velikostí letošního a loňského iPadu Pro

Po letech silného růstu prodeje se mezi investory prosazuje názor, že trh iPhonů a chytrých telefonů obecně se nasytil. Příznivě se nevyvíjejí ani tržby z prodeje tabletů iPad. Tržby z prodeje hodinek Apple Watch, které firma uvedla loni na trh jako první nový produkt od smrti svého legendárního šéfa Steva Jobse, Apple nezveřejňuje.

Nová taktika?

Zvrátit nepříznivý trend vývoje tržeb se zástupci amerického počítačového gigantu snaží pomocí nové taktiky. Letos uvedli na pulty obchodů vůbec nejlevnější iPhone v celé své historii. Přestože model SE patří k těm nejvýkonnějším přístrojům na trhu, jeho základní verze stojí 12 990 Kč. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Cena pohybující se pod hranicí 13 tisíc korun je příjemným překvapením. Levný jablečný smartphone se totiž Apple snažil nabídnout i v minulosti, iPhone 5C byl však v roce 2013 velkým zklamáním. Tehdy jej americký počítačový gigant prodával za více než 15 000 korun, což bylo na jeho hardwarovou specifikaci přece jen poměrně dost.

Analytici se nicméně obávají, že Apple nemá žádný jiný produkt, který by byl stejným trhákem jako iPhony. Společnost údajně pracuje na vývoji automobilu, její plány na tomto poli zatím nejsou zcela jasné.

Související téma:

Akcie Applu se po zprávě propadly o sedm procent pod hranici sta dolarů. Za poslední rok ztratily přes čtvrtinu hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám