Hlavní obsah

Toho lumpa klidně zatknu, nebral si šerif servítky se šéfem Applu

Novinky, mif

Spor týkající se zablokovaného iPhonu islámského radikála, který loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí, je v USA v posledních týdnech tématem číslo jedna. Do kauzy se již vložila nejedna známá osobnost, ale i obyčejní lidé. Naposledy šerif Grady Judd z Floridy, který šéfa Applu Tima Cooka označil za lumpa.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Floridský šerif má jasno, vedení Applu by podle něj mělo ideálně okamžitě začít spolupracovat s vyšetřovateli z FBI. Sám se přitom netají s tím, že by v podobném případě s šéfem amerického počítačového gigantu rozhodně nejednal v rukavičkách.

„Mohu vám říci upřímně, že ihned jak budeme mít potíže odemknout nějaký iPhone, budeme usilovat o soudní příkaz, který přinutí Apple ke spolupráci. A když se jej pokusí ignorovat, toho lumpa nahoře půjdu klidně zatknout,“ prohlásil Judd prostřednictvím televizní stanice Fox 13 směrem k šéfovi amerického počítačového gigantu.

Šerif Grady Judd

Jeho vyjádření jasně ukazuje, jak je společnost ve sporu o zabijákův iPhone rozpolcená. Zatímco jedni se zastávají soudu a vyšetřovatelů z FBI, další protestují v různých koutech USA v ulicích, aby vyjádřili podporu vedení Applu. [celá zpráva]

Do záležitosti se již koncem února vložil také John McAfee, bývalý šéf stejnojmenné antivirové společnosti a mimochodem také velmi zkušený programátor. Ten FBI nabídl pomoc. Zabezpečení jablečného smartphonu prý zvládne obejít za pouhé tři týdny. Na jeho nabídku ale úřady vůbec nereagovaly. [celá zpráva]

Foto: Reuters

John McAfee

Na začátku března se nicméně ukázalo, že FBI nejde pouze o zabijákův iPhone. Jen od loňského října chtěla odemknout celkem devět zařízení. [celá zpráva]

Spor o zabijákův iPhone

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu islámského radikála dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Jediné, jak se dá zabezpečení mobilu obejít, je vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Vedení amerického počítačového gigantu nicméně upozorňuje na to, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana. Právě proto takové řešení Apple odmítá.

Právě pojem „zadní vrátka“ americkému ministerstvu spravedlnosti vadí patrně nejvíce. Podle něj se totiž nezakládá na pravdě, protože FBI nejde o celou platformu iOS, ale pouze o zabijákův iPhone.

Jak již bylo uvedeno výše, odemknout jeden jediný přístroj ale podle Applu není technicky možné.

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám