Hlavní obsah

Úřady nemohou Apple nutit, aby odkódoval iPhone, míní soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo spravedlnosti nemůže nutit počítačový gigant Apple, aby Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) umožnil přístup k datům v iPhonu při vyšetřování drogového případu v Brooklynu. V pondělí to prohlásil newyorský soudce James Orenstein, uvedla agentura AP. Nedávno přitom soud v Kalifornii Applu nařídil, aby umožnil úřadu přístup k datům v kauze zabijáka ze San Bernardina.

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: iPhone

Článek

Loni v říjnu soudce Orenstein vystoupil s tím, že novelizovaný zákon z roku 1789, který úřad v souvislosti s vyšetřováním organizovaného zločinu používá, nelze na společnost Apple vztáhnout. Podle právníků od té doby počítačový gigant odmítl žádost o spolupráci v tomto smyslu už nejméně v šesti případech v Kalifornii, Illinois, Massachusetts a v New Yorku.

Orenstein pak podle svého přesvědčení postupuje i v dalších případech, z nichž jeden se týká i rutinního vyšetřování dealera metamfetaminu.

Přístup Applu je jeho příznivci v hojné míře podporován, kvůli kauze odblokování iPhonu střelce ze San Bernardina dokonce uspořádali několik demonstrací. Stanovisko počítačového gigantu se totiž podle nich úzce dotýká svobody každého z nich, která by byla prolomením zabezpečení kvůli získání přístupu k datům ze strany úřadů porušena. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na podporu AppluVideo: Reuters

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu dostat celé dva měsíce. Útočník ze San Bernardina měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI evidentně nedokázali poradit.

Vyšetřovatelé proto chtějí nyní po Applu, aby jim udělal „zadní vrátka“ do systému iOS. Ten využívají nejen chytré telefony iPhone, ale také počítačové tablety iPad.

Problém je ale v tom, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy nebo běžného občana.

Anketa

Měl by Apple zpřístupnit data ve svých přístrojích úřadům v případě vyšetřování?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám