Hlavní obsah

Před poškozením zraku z počítače chrání dodržování pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti lidí, kteří sedí alespoň tři hodiny denně u počítače, trápí syndrom počítačového vidění. Bolí je hlava, pálí oči a mají potíže se zaostřováním. Hrozí i poškození zraku, nejvíc dětem do sedmi, osmi let, kdy zrak ještě není ustálen. Odborníci radí dodržovat pravidla, která riziko omezí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při dlouhodobém sledování monitoru se objeví pocit suchého oka spojený s pálením očí, pocitem písku a řezání v očích. Pokud se počínající příznaky neléčí, rohovka osychá a tvoří se na ní vlákna, která nepříjemné pocity zhoršují, řekla oční lékařka kliniky DuoVize Jana Mikšovská.

„Zároveň se oslabuje přirozená ochrana rohovky, epitel a slzný film, což usnadňuje průnik infekce rohovkou a vznik rohovkového vředu. Ten může vést až ke vzniku neprůhledné vrstvy na rohovce, k prasknutí rohovky nebo i nutnosti její transplantace," varovala.

Počítače mohou vyvolat i falešnou krátkozrakost, kdy dočasně ochabne přetížený zaostřovací sval v oku. Po odpočinku sval zregeneruje a schopnost zaostřovat se vrací. Horší je krátkozrakost trvalá jako následek pravidelného a dlouhodobého přetěžování zaostřovacího svalu.

V Česku trpí krátkozrakostí pětina obyvatel. „Dnes se přikládá velký význam v progresi krátkozrakosti právě nadměrné zrakové zátěži do blízka," potvrdila primářka oční kliniky NeoVize docentka Šárka Skorkovská.

Pravidlo 20/20/20

Vyhnout se zcela práci na počítači není většinou možné. Odborníci proto radí zavést do denního režimu pravidlo 20/20/20. Po každých dvaceti minutách práce na počítači se nejméně na dvacet vteřin zadívat na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Člověk uleví zaostřovacím svalům, procvičí oči a zabrání vysychání rohovky.

Vzdálenost očí od monitoru by měla být podle optometristky Veroniky Halíkové zhruba 60 centimetrů. Monitor by měl být ve výšce očí, tím se docílí správného držení hlavy a omezí bolest očí, zad a krční páteře.

Důležité je i osvětlení, bílé nebo žluté světlo by mělo být rozptýleno po celé pracovní ploše, osvětlená má být pracovní plocha, ne oko.

K opatřením pro zrak dětí doplnila Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko, že žádná jednostranná zátěž není pro dítě vhodná. Rodiče by proto měli zajistit, aby se střídal v činnostech dítěte pohled na dálku, střední vzdálenost a do blízka, tedy hraní venku, doma a činnosti s pohledem do blízka, což může být například i počítač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám