Hlavní obsah

Mapy celé Evropy je možné stáhnout do mobilu zadarmo

Novinky, mif

Nová aktualizace aplikace Mapy.cz udělá radost snad všem výletníkům, kteří se chystají za hranice naší republiky. Společnost Seznam v ní totiž zpřístupňuje mapové podklady Evropy, které je možné používat bez připojení k internetu a stahovat úplně zadarmo. A to včetně turistických map a cyklotras.

Foto: Seznam.cz

Do mobilů s Androidem je nově možné stahovat offline mapy celé Evropy.

Článek

„Lidé si mohou vybrané státy uložit na paměťovou kartu nebo do interní paměti mobilu. Aktualizace aplikace, která je zatím dostupná pro mobily s operačním systémem Android, umí ve vybrané mapě státu najít aktuální polohu uživatele,“ uvedl Jakub Faifer, produktový manažer portálu Mapy.cz.

Zdůraznil, že novinka přináší na mobily i turistické mapy. „Se stažením například Chorvatska nebo Itálie se lidem stáhne i nová turistická mapa daného státu, a to včetně cyklotras. Lidé si mohou vybrat, který konkrétní evropský stát si do mobilu uloží, aby si zbytečně neplnili paměťovou kartu nebo interní paměť mobilu,“ doplnil Faifer.

Do budoucna počítá Seznam i s přidáním mimoevropských mapových podkladů. „Stažení všech evropských států zabere přibližně 10 GB paměti, přičemž Čechy oblíbené státy patří spíše mezi ty menší. Během letošního léta lidé nejvíce vyhledávali chorvatská města Split a Zadar, ale také rakouskou Vídeň nebo řecký Kos. Přitom Řecko zabere přibližně 130 MB paměti, Rakousko 300 MB a Chorvatsko ani ne 70 MB,“ konstatoval Martin Fuks, produktový manažer týmu Mapy.cz.

„Aplikace Mapy.cz si také poradí s aktuální polohou uživatele. Na jeden klik člověk najde svou pozici a offline mapa se mu navíc přetočí po směru pohybu. V případě plánování funguje synchronizace uložených tras z počítače do aplikace. Na desktopu naplánované trasy si totiž mohou lidé uložit do funkce Batůžek a ve svém mobilu si je poté zobrazí uložené v aplikaci,“ podotkl Faifer.

1,5 miliónu uživatelů

Aplikace Mapy.cz je k dispozici už od roku 2013, od té doby si ji stáhlo již více než 1,5 miliónu uživatelů. Pokud lidé mají aplikaci již nainstalovanou, aktualizace se stáhne automaticky. „Pokud však mají lidé již ve svých mobilech stažené mapy České nebo Slovenské republiky, je nutné je s ohledem na kompatibilitu s okolními státy znovu stáhnout,“ uzavřel produktový manažer portálu Mapy.cz.

Aktualizovaná verze Mapy.cz je prozatím k dispozici pouze pro mobily s operačním systémem Android. Do budoucna se však počítá také s verzí pro platformy Windows Phone a iOS od Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám