Hlavní obsah

Mapa internetu ukazuje, jak jsou na tom Češi s připojením bídně

Novinky, mif

Nabídky internetového připojení v Česku mohou na první pohled vypadat lákavě, slibují přenosové rychlosti v řádu několika desítek Mb/s. U celé řady velkých poskytovatelů se dokonce rychlost 40 Mb/s považuje za naprostý základ. Realita ale bohužel tak růžová není, jak ukazuje nová Mapa měření rychlosti připojení k internetu, kterou v pondělí představila společnost Seznam.cz. Většina populace má připojení s rychlostí pod 10 Mb/s.

Foto: Seznam.cz

Mapa měření rychlosti připojení k internetu

Článek

Maximální rychlost internetového připojení do 10 Mb/s má 80 % české populace. Podle nové mapy je nejvíce pomalých přípojek v Pardubickém kraji (65 % všech připojení s maximální rychlostí do 5 Mb/s), dále pak na Liberecku a Královéhradecku.

„V letošním roce vrcholí debata o investicích do vysokorychlostní internetové infrastruktury v České republice za využití prostředků Evropské unie. Velmi dobře si uvědomujeme, že bez kvalitního připojení nelze naplno využít potenciálu moderních digitálních technologií, a proto jsme se rozhodli do této veřejné diskuse přispět našimi vlastními daty o stavu české internetové infrastruktury,“ komentuje důvody vzniku Mapy rychlosti připojení k internetu Michal Feix, Business Development Director v Seznam.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Data jsou veřejně k dispozici

Podle něj data vycházejí z reálného provozu na síti. „Jsme si vědomi, že nabídnout zcela objektivní data není dosažitelné. Vyšli jsme z našich reálných dat z provozu služby Stream.cz. Celou metodiku sběru dat dáváme veřejně k dispozici, stejně jako data samotná. Kdokoliv je může využít pro vlastní aplikaci, projekt či detailní studium. V blízké budoucnosti se chystáme data aktualizovat a zpřesňovat, jejich současnou podobu považujeme za startovní verzi, tedy tzv. první výkop. Proto se rozhodně nebráníme dalším podnětům na vylepšení metodiky nebo rozšíření datové základny,“ podotkl Feix.

Aktuální měření, ze kterých byla následně sestavena nová mapa, byla provedena mezi IP adresami jednotlivých uživatelů a internetovou televizí Stream.cz v období mezi 16. a 22. únorem 2015, a to mezi 17. až 21. hodinou, tedy v hlavní špičce.

Server Stream.cz byl vybrán záměrně, protože z pohledu přenášené velikosti dat je video obsah náročnější než jiné služby. Je tedy pravděpodobné, že uživatelské přípojky využijí svou maximální rychlost.

Do mapy pak je rychlost připojení zaznamenána díky napojení každé IP adresy na GPS souřadnice. „Uvědomujeme si, že přesnost GeoIP databáze má své limity. V letošním roce chceme vedle aktualizace dat provést i zpřesnění jejich zaměření. Z dat je vidět, že 80 % populace podle našich měření nedosáhne nad rychlost 10 Mb/s,“ zdůraznil Feix.

Přesnou metodiku sběru i zpracování dat je možné dohledat na stránce projektu. Všechna data jsou přitom k dispozici ve strojově zpracovatelné podobě a otevřena k dalšímu použití.

Internet nikdy nevyužilo 1,9 miliónu obyvatel

Vůbec nikdy se podle informací Českého statistického úřadu za rok 2014 k internetu nepřipojilo na 1,9 miliónu Čechů, nejčastěji jde o osoby starší 65 let. Internet přitom častěji používají muži, mladší jedinci a osoby s vyšším vzděláním. [celá zpráva]

„V případě domácností s nejvyššími příjmy mělo internet 97 %, což je třikrát více než u rodin s nejnižšími příjmy. Jedná se o jeden z největších rozdílů v rámci zemí Evropské unie,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nejčastěji lidé uváděli, že na internetu stráví jednu až pět hodin týdně. U mladších ročníků, tedy jedinců ve věku od 16 do 24 let, je to ale déle. Šest z deseti respondentů uvedlo, že prosurfují více než deset hodin týdně.

„Téměř všichni studenti starší 16 let používají internet, pouze tři studenti z tisícovky internet nepoužívají. Pokud se podíváme na vysokoškolsky vzdělané osoby, tak zkušenosti s internetem má 95 % z nich,“ doplnila Romana Malečková z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Nejoblíbenějším typem připojení je wi-fi (42 %). Prostřednictvím mobilního telefonu se pak k celosvětové počítačové síti připojuje 29 % české populace.

Anketa

Jste spokojeni s rychlostí svého internetového připojení?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
Celkem hlasovalo 18820 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám