Hlavní obsah

Podnikatel klikl na podvodný e-mail a přišel o milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Přesně před týdnem začaly českým internetem kolovat nevyžádané e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance e-shopu Obchody24.cz. Policie nyní upozornila na první oběť této vlny podvodných zpráv. Muž, který klikl na přílohu s virem, přišel o milión korun.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Jednatel náchodské společnosti podal k náchodským kriminalistům trestní oznámení na neznámého pachatele poté, co byly z účtu jeho firmy neoprávněně odčerpány finanční prostředky ve výši bezmála jeden milión korun,“ informovala v pondělí policejní mluvčí Ivana Ježková.

Na začátku byl přitom e-mail tvářící se jako potvrzení internetové objednávky. „Přílohou tohoto mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ konstatovala Ježková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ní je zřejmé, že příloha obsahovala počítačový malware, díky kterému získal počítačový pirát na napadeném stroji přístup k internetovému bankovnictví. „Text zprávy působil poměrně věrohodně a byl psaný dobrou češtinou bez větších chyb,“ uzavřela policejní mluvčí.

Společnost Obchody24.cz navíc skutečně existuje. Provozovatelé se však od podvodných zpráv distancovali už minulý týden: „Chtěli bychom vás informovat o výskytu zavirovaných podvodných e-mailů, které zneužívají jméno Obchody24.cz. Prosíme, v žádném případě neotvírejte přílohu a na e-mail nereagujte.“ [celá zpráva]

Některé antiviry si s hrozbou poradí

Uvnitř přílohy se ukrývá počítačový malware winpe/Kryptik.CEDX. „Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy,“ podotkl v pondělí bezpečnostní analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. Není ale vyloučeno, že podvodníci budou touto cestou šířit i daleko sofistikovanější hrozby. Lidé by tedy rozhodně neměli na podvodné zprávy reagovat a v žádném případě neklikat na jejich přílohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám