Hlavní obsah

Číňané pohltí serverovou divizi IBM. Zaplatí za ni 46 miliard korun

Novinky, mif

Společnost Lenovo tento týden ve středu dokončí akvizici divize levných počítačových serverů od americké firmy IBM. Konečná prodejní cena činí 2,1 miliardy dolarů (46 miliard korun), což je méně, než oba podniky dříve avizovaly. Upozornila nato agentura Reuters.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O převzetí serverové divize informovaly obě společnosti letos v lednu. Tehdy se však hovořilo o kupní ceně ve výši 2,3 miliardy dolarů (50 miliard korun). Proč je nakonec výsledná cena nižší, firmy nekomentovaly. Část transakce má být nicméně hrazena v akciích čínského Lenova. [celá zpráva]

Požehnání akvizici, která je v technologickém sektoru považována za největší převzetí čínským podnikem, požehnaly letos v srpnu americké regulační úřady. [celá zpráva]

Lenovu již patří divize osobních počítačů

Dohoda mezi IBM a Lenovem není nijak překvapivá. Obě firmy začaly spolupracovat už v roce 2005, kdy Lenovo odkoupilo od IBM divizi osobních počítačů.

Lenovo od IBM získá řešení System x, BladeCenter a Flex System servery, síťové prvky, servery NeXtScale, iDataPlex a příslušný software a servisní služby. Transakce se dotkne samozřejmě i zaměstnanců společnosti IBM. Na 7500 lidí obdrží nabídky na zaměstnání v Lenovu.

IBM si ponechá System z, Power Systems, Storage Systems, Flex servery na bázi Power a řešení PureApplication a PureData. Dále se hodlá soustředit na rozvoj softwarového portfolia a globálního cloud computingu (tzn. data mají uživatelé uložena na serveru a je možné k nim přistupovat odkudkoliv).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám