Hlavní obsah

První student v Česku zaplatil školné bitcoiny

První student v Česku zaplatil školné ve virtuální měně bitcoin. Jeden semestr na Vysoké škole manažerské informatiky, ekonomiky a práva (VŠMIEP) ho stál 2,3 bitcoinu. Škola to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

VŠMIEP je jedinou vysokou školou v Česku, která bitcoiny přijímá. I když tu mají studenti možnost zaplatit v bitcoinech školné již druhým rokem, využili toho až nyní.

Podle ředitele strategie školy Martina Stránského obliba bitcoinů v Česku poroste. "Nejde jen o trendovou záležitost. Bitcoin je totiž jednou ze světových měn, která nepodléhá žádným politickým nebo ekonomickým vlivům," uvedl Stránský, který je dlouholetým fanouškem internetové měny. Stál mimo jiné za zřízením prvního veřejného bankomatu na bitcoiny v Česku na Arbesově náměstí v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První veřejný bankomat na bitcoiny v Česku na Arbesově náměstí v Praze.

Bitcoinů má být 21 miliónů

Digitální měny začaly ve větším množství vznikat před několika lety. Nejpopulárnější jsou tzv. bitcoiny, které vznikly v roce 2009. Stejně jako ostatní virtuální měny byly i bitcoiny vytvořeny tak, aby se nedaly ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem. Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca devět tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám