Hlavní obsah

Bývalí představitelé Olympusu přiznali vinu v obvinění z podvodu

Tokio

Bývalí čelní představitelé japonského výrobce fotoaparátů a endoskopů Olympus i sama firma přiznali před soudem v Tokiu vinu v případu obvinění z účetního podvodu v celkové výši 1,7 miliardy USD (32,8 miliardy Kč). Podvod se zatajováním ztrát z investic v Olympusu, na který loni upozornil bývalý ředitel Michael Woodford, se stal jedním z největších japonských firemních skandálů.

Foto: Reuters

Článek

Mezi obviněnými je bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa, bývalý výkonný viceprezident Hisaši Mori a bývalý auditor Hideo Jamada a sama firma. Žalobci je obvinili z toho, že pět let až do fiskálního roku, který skončil v březnu 2011, v rozporu se zákonem uměle navyšovali čistý majetek v účetní závěrce, a falšovali tak finanční výkazy firmy.

"Plná zodpovědnost leží na mně a cítím hlubokou lítost nad tím, že jsem zklamal naše obchodní partnery, akcionáře a širší veřejnost," uvedl při zahájení soudního procesu u soudu v Tokiu Kikukawa. "Jako prezident společnosti přebírám plnou zodpovědnost za to, co se stalo," dodal.

Bývalým čelním představitelům hrozí až deset let ve vězení a pokuta deset miliónů jenů (2,5 miliónu Kč). Firma by mohla dostat pokutu až 700 miliónů jenů (174 miliónů Kč), napsaly agentury AP a Reuters.

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. V loňském fiskálním roce vykázala firma kvůli skandálu poprvé po třech letech ztrátu, která činila 49 miliard jenů. Firma má podíl 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů a nyní jedná s japonskou Sony o možné investici, která by Olympusu pomohla postavit se po skandálu znovu na nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám