Hlavní obsah

Za zveřejnění fotky zloděje na Facebooku dostal obchod pokutu

Novinky, mif

Internetový obchod ekolo.cz se rozhodl na konci minulého roku vypátrat zloděje jednoho z elektrických kol pomocí Facebooku. Na sociální síť umístil jeho fotografii pořízenou firemním kamerovým systémem s žádostí o pomoc při pátrání. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) je to ale v rozporu s českou legislativou, a tak nakonec obchod bránící své produkty dostal pokutu 5000 Kč, upozornila TV Nova.

Pokuta za zveřejněnou fotku zloděje kol Video: TV Nova

 
Článek

Podle ÚOOÚ internetový obchod řešil celý případ od začátku špatně – už tím, že fotografii výtečníka zveřejnil. „Údaje z kamerového systému je pro účely vyhledání pachatele možné předat pouze policii, nikoliv je zveřejňovat,“ řekl TV Nova k případu mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Právě kvůli zveřejnění výtečníka na Facebooku minulý týden uložil ÚOOÚ obchodu pokutu ve výši 5000 Kč. Další tisícovku pak musí podle rozhodnutí firma zaplatit za správní poplatek.

Foto: Novinky

Fotografii zloděje zveřejnil obchod na Facebooku.

„Každého, kdo nám tady něco vezme, se musíme nejdříve zeptat, jestli ho můžeme vypátrat. A potom tedy můžeme s tím pátráním začít. Je to celé trochu postavené na hlavu,“ neskrýval své rozčarování z pokuty šéf internetového obchodu ekolo.cz Jakub Ditrich. „My jsme povinni tu pokutu zaplatit, což ale pravděpodobně neučiníme,“ dodal.

Ekolo.cz zveřejnilo fotografii zloděje na svém profilu na Facebooku v listopadu, hned druhý den po krádeži. Díky zájmu více než 1500 lidí, kteří snímek sdíleli, se podařilo ukradené kolo vypátrat už po dvou dnech v bazaru na Praze 8. Následně byl dopaden i zloděj, kterému byl nakonec uložen roční trest nepodmíněně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám