Hlavní obsah

Podvodné webové stránky lákají na výhru výrobků od Applu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi deset nejrozšířenějších hrozeb na internetu se v minulém měsíci propracoval podvodný web, který se důvěřivce snaží nalákat na výhru zboží od společnosti Apple. Díky vidině výhry se hackerům podařilo získat citlivé údaje od dvou počítačů z deseti. Vyplývá to z analýzy společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podvodné webové stránky, které jsou označovány jako Fraud.BG, byly v únoru pátou nejrozšířenější hrozbou na internetu. "Výzva Fraud.BG vypadá téměř vždy následovně: Pouze my vám nabízíme šanci vyhrát, pokud vyplníte registrační údaje! Obzvláště oblíbeným lákadlem jsou pak u těchto podvodníků produkty společnosti Apple," řekl Robert Lipovský ze společnosti Eset, která se zabývá internetovou bezpečností.

"Oběť podvodu samozřejmě žádnou výhru nedostane. Jestliže poskytne své osobní údaje pro další využití nebo prodej, může však očekávat pravidelný přísun prémiových SMS zpráv na svůj mobilní telefon. Fraud.BG používá jako distribuční kanál také klasický e-mailový spam," varoval Lipovský.

Stejně jako v minulém měsíci kraluje statistikám škodlivý kód ScrInject.B s podílem 3,93 %. Hned za ním se umístil INF/Autorun (3,77 %). Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky.

Mezi deset nejrozšířenějších hrozeb v celosvětovém měřítku se v únory dostaly také viry iframe.B, Conficker, Kryptik, Dorkbot, TrojanDownloader.Iframe.NKE, Sality.NBA či Spy.Ursinf.A. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 0,66 až 3,38 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám