Hlavní obsah

Prodej počítačových tabletů letos stoupne o více než polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumná společnost IDC zvýšila odhad prodeje počítačových tabletů pro letošní rok, zájem o tablety byl na konci loňského roku totiž mnohem vyšší, než čekala. Podle nového odhadu mají dodávky na trh stoupnout letos o 54 procent na 106 miliónů kusů. V předchozí předpovědi skupina čekala, že letos výrobci dodají na trh 88 miliónů tabletů.

Foto: SHANNON STAPLETON, Reuters

Výkonný ředitel Amazonu Jeff Bezos s novým tabletem Kindle Fire, kterému se na konci loňského roku v prodejích dařilo.

Článek

Loni se podle IDC prodalo téměř 68,7 miliónu tabletů, což bylo zhruba třiapůlkrát více než v roce 2010, kdy se prodalo jen 19,4 miliónu tabletů. IDC přitom čekala, že prodej dosáhne 63,3 miliónu.

K růstu na konci roku podle IDC přispěl nový levný tablet Kindle Fire od firmy Amazon.com s operačním systémem Android. IDC původně čekala, že Fire sníží prodej dalších tabletů s Androidem a nebude mít téměř žádný dopad na iPad firmy Apple. Místo toho se ukázalo, že dobře si vedly všechny tablety, včetně iPadu a Firu od Amazonu.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se prodalo 28,2 miliónu tabletů, tedy zhruba dvaapůlkrát více než předloni. Prodej iPadu se zvýšil na 15,4 miliónu ze 7,3 miliónu ve stejném období předchozího roku.

Prodej tabletů je však stále velmi nízký ve srovnání s celkovým prodejem osobních počítačů. Loni bylo na trhy dodáno více než 350 miliónů osobních počítačů a prodej by byl ještě vyšší, kdyby kvůli povodním v Thajsku neměli výrobci nedostatek pevných disků, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám