Hlavní obsah

Olympus je podezřelý z napojení na japonskou jakuzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Světoznámý výrobce optické elektroniky, firma Olympus, má na krku skandál, který od konce října stále nabobtnává. Poté, co se přišlo na to, že Olympus celé roky manipuloval s účty, prověřuje policie, zda finančníci, pomáhající utajit skutečný stav, nebyli napojeni na japonskou mafii jakuza, napsal v pondělí list Sankej šimbun.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Odměny, jež finančníci vyinkasovali za to, že účetní nedostatky kryli, mohly podle deníku končit v rukou mafie. Podezřelých je deset lidí. „Nejsou členy zločineckých syndikátů, ale jsou napojeni na lidi, kteří provozují ekonomickou činnost s protispolečenskými silami,“ citoval japonský list zdroj blízký vyšetřování. Za protispolečenskou sílu je v Japonsku považována jakuza.

„Existuje možnost, že Olympus v důsledku platil organizovaný zločin,“ dodal zdroj s tím, že firma neznala pozadí obchodů finančníků, kteří klopili zrak před jejími účetními nedostatky.

Firma Olympus přiznala, že tajila velké investiční ztráty sahající až do 90. let. Manipulace s účty byly prozrazeny minulý měsíc. Z firemních účtů zmizelo v přepočtu asi 4,9 miliardy dolarů (téměř 92 miliard Kč).

Události kromě policie, prokuratury a komise pro cenné papíry vyšetřuje i výbor ustavený firmou samotnou. Ten zatím napojení na organizovaný zločin potvrzeno nemá, prohlásil její předseda Tatsuo Kainaka.

Akcie firmy od vypuknutí skandálu ztratily více než 80 procent hodnoty. Vedou se dohady o tom, zda Olympus přežije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám